Microsoft werkt samen met OpenAI en staat op voorsprong
NOS NieuwsAangepast

Wie gaat de AI-race domineren? Techbedrijven staan op scherp

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Het was afgelopen week overduidelijk: de ceo's van techbedrijven maakten tijdens de presentatie van hun nieuwste kwartaalcijfers maar al te graag duidelijk hoe ze bezig zijn met AI, ofwel kunstmatige intelligentie.

Satya Nadella (Microsoft) zei dat zijn bedrijf "de krachtigste AI-infrastructuur" heeft en wees erop dat ChatGPT-maker OpenAI hiermee werkt. Sundar Pichai (Google) noemt AI een "ongelooflijke kans" en zegt dat zijn bedrijf "goed is gepositioneerd". Mark Zuckerberg (Meta) sprak van een grote kans.

AI kennen we al jaren, maar het is de zogeheten generatieve AI, die bijvoorbeeld tekst of afbeeldingen maakt, die de techwereld nu op scherp heeft gezet. Haast niet van echt te onderscheiden door AI-gegenereerde foto's van de paus kregen in maart veel aandacht en streamingdiensten moesten eerder deze maand ingrijpen bij door AI-gegenereerde muziek van Drake en The Weeknd.

Het was daarnaast niet een van de techreuzen, maar een relatief klein bedrijf - OpenAI - dat met de komst van de AI-tekstgenerator ChatGPT in november een aardverschuiving veroorzaakte. Dankzij miljarden dollars aan investeringsgeld staat Microsoft wel vooraan om hiervan te profiteren. Google en Meta moeten vooralsnog moeite doen om het tempo bij te benen.

Google inruilen voor Bing?

Al eerder werd duidelijk dat deze ontwikkelingen voor het eerst in jaren de dominante positie van Google op de zoekmarkt ter discussie heeft gezet. Dit werd nog eens bevestigd door een bericht van The New York Times eerder deze maand: Samsung overweegt om over te stappen op Microsofts zoekmachine Bing, dat integratie heeft met ChatGPT.

Dat was een jaar geleden nog ondenkbaar geweest. Het gegeven alleen al kwam binnen als een schok op het hoofdkantoor van de zoekgigant in het Californische Mountain View, schrijft de krant.

Binnen Google is de druk hoog om snel met eigen generatieve AI-oplossingen te komen

Google betaalt jaarlijks miljarden dollars aan Samsung en Apple om de standaardzoekmachine te zijn op telefoons, tablets en computers. De twee partijen leveren namelijk heel veel verkeer op voor de zoekmachine, waardoor Google meer advertenties kan verkopen. Onderhandelingen over verlenging met Samsung lopen nu, Apple volgt later dit jaar.

Een andere spannende ontwikkeling is de komst van generatieve AI in de kantoor-apps van beide techreuzen. Door bijvoorbeeld een samenvatting te maken van een videogesprek waar je later bij aanhaakt. Ze lijken daarin nek-aan-nek te gaan. Ze kwamen zelfs in dezelfde week met aankondigingen.

Google-topman Sundar Pichai zei onlangs in een interview met het Amerikaanse tv-programma 60 Minutes dat hij na het testen van enkele AI-projecten binnen Google "sprakeloos" was en dat de maatschappij zich moet voorbereiden op de impact van alle ontwikkelingen. "Dit gaat elk product in elk bedrijf raken."

Zorgen over chatbots

De snelheid waarmee alles gebeurt, roept ook ethische vragen op, zowel bij Microsoft als bij Google. The New York Times schrijft dat medewerkers wiens werk het is om bijvoorbeeld AI-producten te testen, bij beide bedrijven zorgen hadden over de uitrol van de chatbots.

Een technologiemanager bij Microsoft schreef in een e-mail, in handen van de krant, dat het een "fatale fout is om nu zorgen te hebben over iets dat later verholpen kan worden". Tegen medewerkers die bij Google verantwoordelijk zijn voor de veiligheid en ethische implicaties van producten, is volgens Bloomberg gezegd dat ze niet in de weg moeten staan of moeten proberen om generatieve AI-producten in ontwikkeling te stoppen.

De trein is dus gaan rijden en die is lastig te stoppen. Bovendien komen er alleen maar meer spelers bij.

Microsoft staat met de integratie van ChatGPT in zoekmachine Bing vol in de schijnwerpers

Meta's hoogste technologiebaas, rechterhand van topman Mark Zuckerberg, heeft gezegd dat generatieve AI hét onderwerp is waar de top nu de meeste tijd aan besteedt. Je zou bijna vergeten dat het bedrijf de afgelopen jaren inzette op een heel andere ontwikkeling: de metaverse. Daar hoor je nu weinig over, al blijft dit voor het bedrijf ook heel belangrijk.

Een speler die zich recentelijk ook heeft gemeld, is Snapchat. Recent kwam chatbot 'My AI' voor het grote publiek beschikbaar. In eerste instantie wilde de chatbot ook graag met kinderen in het echt afspreken. Het leidde direct tot zorgen én aanpassingen.

Ten slotte wil ook Elon Musk zich in de strijd werpen. Zijn doel is een concurrent opzetten van OpenAI's ChatGPT onder de naam 'TruthGPT', terwijl hij onlangs nog zijn naam had gezet onder een open brief waarin juist werd opgeroepen tot een ontwikkelpauze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl