Het afzinken van het tweede tunneldeel
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Kabel breekt, afzinken Maasdeltatunnel bij Vlaardingen weer gestaakt

Het afzinken van een tunneldeel onder Het Scheur bij Vlaardingen is opnieuw stilgelegd. Bij het eerste deel was er vorige maand lekkage, nu brak een kabel. Rijkswaterstaat onderzoekt wat er fout is gegaan en wanneer het werk kan worden hervat.

Doordat de kabel brak botste het tunneldeel tegen een tijdelijke kade aan. Het gevaarte wordt naar een scheepswerf in de Botlek gesleept voor onderzoek. Het is de verwachting dat de stremming voor het scheepvaartverkeer voor morgenmiddag is verholpen.

Het breken van de kabel is niet duidelijk op beeld te zien, maar er is wel te horen hoe het tunneldeel tegen de kade botst:

Kabel knapt tijdens afzinken tunneldeel bij Vlaardingen

De Maasdeltatunnel maakt deel uit van de Blankenburgverbinding, de nieuwe snelweg A24. Die moet de A20 bij Vlaardingen verbinden met de A15 bij Rozenburg. Het is de bedoeling dat dit traject in 2024 opent.

De nieuwe tunnel bestaat uit twee delen, die samen ongeveer 400 meter lang, 40 meter breed en 7 meter hoog zijn. In elke tunnelbuis komen drie rijstroken.

Tweede keer

Het afzinken van het eerste tunneldeel ging vorige maand ook niet vlekkeloos. Er liep toen meer water in de constructie dan kon worden weggepompt, waardoor er kortsluiting ontstond.

Er was tijd nodig om dat te herstellen, omdat duikers het euvel op 30 meter diepte moesten verhelpen. Daardoor was het scheepvaartverkeer op de drukke Nieuwe Waterweg dagenlang gestremd.

Enkele tientallen mensen waren er dit keer getuige van hoe het opnieuw misging. Voor de operatie had Rijkswaterstaat grote tribunes neergezet voor belangstellenden, meldt de regionale omroep Rijnmond.

De komende dagen wordt bepaald hoe en wanneer het afzinken wordt hervat. Mogelijk wordt daarvoor een van de reserveweekenden gebruikt die Rijkswaterstaat had ingepland voor onvoorziene omstandigheden, 14 of 28 mei.

Het eerste deel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl