Tante Rikie van de Zwarte Cross ontvangt het lintje van burgemeester Marianne Besselink
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Van Molukse muzikant tot tante Rikie: volop lintjes uitgedeeld

Traditiegetrouw worden vandaag, de dag voor Koningsdag, weer de lintjes uitgereikt. Bijna 3000 Nederlanders zijn dit jaar naar gemeentehuizen of andere officiële locaties gelokt om daar van de burgemeester een koninklijke onderscheiding opgespeld te krijgen.

Zoals altijd zitten er ook dit jaar opvallende namen tussen. Mitchell Esajas in Amsterdam bijvoorbeeld. Antropoloog, bedrijfskundige, maar vooral bekend als voorman van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Maar ook tante Rikie is onderscheiden. Rikie Nijman (72) uit Bronckhorst is het boegbeeld van het motorspektakel annex popfestival Zwarte Cross.

Een iets minder bekende Nederlander, maar wel geridderd: Rudy de Queljoe (75) uit Waalwijk. De Queljoe zat in de Molukse band Massada en in Brainbox, maar wordt ook al zijn hele leven gezien als vraagbaak én voorbeeld voor jonge en oude Molukkers.

Ook opvallend: artsen en onderzoekers die een lintje krijgen. Zoals gynaecoloog Marlies Bongers (66) uit Waalre. Bongers is gespecialiseerd in de aanpak van bloedverlies en andere problemen bij menstruatie, meldt Omroep Brabant.

Biologisch afbreekbaar kunststof

In Groningen werd hoogleraar Katja Loos (52) benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Loos doet onderzoek naar het terugdringen van milieuvervuilend plastic door de ontwikkeling van biologisch afbreekbare of recyclebare kunststoffen. "Heel bijzonder", reageert ze als ze het lintje krijgt opgespeld bij RTV Noord. "Ik dacht dat er een belangrijke vergadering zou zijn en dan krijg je deze verrassing."

Hoogleraar Katja Loos onderzoekt hoe je afbreekbare kunststoffen kunt maken, rechts burgemeester Koen Schuiling

Maar het leeuwendeel van de lintjes gaat dus naar vrijwilligers. Hendrik Bleeker (80) bijvoorbeeld, nu ruim 70 jaar lid én actieve kracht bij de voetbalvereniging THOS in het Groningse Beerta. Burgemeester Cora-Yfke Sikkema reikte het lintje uit in de kantine van de club. "Het doet me niks", zei Bleeker aanvankelijk. Totdat hij zich realiseerde dat de verenging hem had voorgedragen. "Ja, de waardering van de club zit daarachter," stelde hij toen. "Dat vind ik belangrijker dan zo'n speldje."

In Delft ging een lintje naar vrijwilliger Boekbar El Bouchtaoui, meldt Omroep West. Hij zamelt al meer dan 35 jaar geld in via de stichting Global Bridge voor mensen die het minder hebben, zowel hier in Nederland als in Marokko.

Een compilatie van de lintjesregen van vandaag:

De lintjesregen, van Hank tot Amersfoort

In Urk is de 50-jarige Gerrit Hakvoort onderscheiden. Hij helpt in heel Nederland bij het zoeken naar mensen die worden vermist op en rond het water. Ook is hij initiatiefnemer van het Calamiteiten Team Maritiem Urk. Dit team komt in actie als er een vissersschip wordt vermist, meldt Omroep Flevoland.

En dan was er vandaag nog een opmerkelijk verhaal in de Limburgse gemeente Echt-Susteren. Daar kregen vandaag twee mensen een koninklijke onderscheiding opgespeld die, zonder het te weten, elkaar hadden genomineerd. Burgemeester Jos Hessels wist het wel. Hij verraste de twee toen ze samen op pad waren.

Advertentie via Ster.nl