Lepeltak (links) tijdens een boekpresentatie in 2005
NOS Nieuws

Oud-Telegraafjournalist Thomas Lepeltak (83), 'Stan Huygens', overleden

Oud-Telegraafjournalist Thomas Lepeltak (83) is overleden. Hij was onder meer bekend van de societyrubriek het Stan Huygens Journaal, die hij 32 jaar voor de krant schreef. In 2003 stopte hij daarmee. Daarna schreef hij boeken, onder andere over Nederlandse ondernemers die zich opwerkten tot de top van het bedrijfsleven.

"Diplomaten, toplieden uit het bedrijfsleven, hoogwaardigheidsbekleders en vooraanstaande edellieden. Thomas was er kind aan huis", schrijft zijn oude werkgever.

"Maar even graag berichtte hij over een Amsterdamse kroegbaas of een politieman die een heldendaad had verricht. Steeds met een sigaar onder handbereik, zolang dat op de redactie was toegestaan. En ook daarna toen dat niet meer was toegestaan."

Tientallen jaren hield hij Telegraaflezers op de hoogte van het reilen en zeilen van onder meer politici en bekende Nederlanders, inclusief foto's die op recepties en feesten werden genomen. Volgens de krant was hij de eerste journalist die erachter kwam dat Máxima de vriendin van toenmalig kroonprins Willem-Alexander was.

Smakelijk

Ook wijn en gastronomie waren onderwerpen waar hij regelmatig over schreef. "Ik verdien mijn brood met kreeft eten", was een van de favoriete uitspraken van Lepeltak.

Voor zijn rubriek versloeg hij allerlei recepties waarvoor hij werd uitgenodigd. De Telegraaf: "Hij groeide uit tot 'Mr. Society' en meerdere kranten en bladen probeerden net zo'n leuke rubriek te maken als hij had. Maar zij hadden geen Thomas Lepeltak in huis."

Het Stan Huygens Journaal bestaat nog steeds. Na 2003 ontfermden opvolgers van Lepeltak zich erover, onder wie de voormalig Telegraafhoofdredacteur Sjuul Paradijs. Sinds 2021 schrijft Pieter Klein Beernink de rubriek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl