NOS Voetbal

Boukhari, stille kracht achter het Sparta-succes: 'Alles past precies'

Een jaar geleden was Sparta op sterven na dood in de eredivisie, maar exact een jaar na de aanstelling van trainer Maurice Steijn zijn de Rotterdammers verworden van degradatiekandidaat tot trotse subtopper in de eredivisie.

Met volgens velen ook een niet te onderschatten rol voor Nourdin Boukhari, die als assistent-trainer nog net zo getruct is als in zijn tijd als speler. "De zondagen zijn iets leuker dan vorig jaar", zegt de 42-jarige Rotterdammer bescheiden.

Trainer Maurice Steijn en assistent Nourdin Boukhari

Een nieuwe speler als Boukhari is waar ze op Het Kasteel al jaren op zitten te wachten. Dankzij onder anderen Vito van Crooij en Koki Saito herleven oude tijden, twee onder Boukhari opgebloeide talenten.

Snelste goal ooit

Van Crooij maakte dankzij een foefje van Boukhari dit seizoen tegen AZ zelfs de snelste eredivisiegoal ooit. "Ik had dit bij Bournemouth gezien, jaren geleden", bekent de rechterhand van Steijn.

"De één slaat een kruisje, de ander springt nog drie keer in de lucht en weer een ander strikt z'n veters nog even", was Boukhari de onoplettendheid bij de Alkmaarders al opgevallen.

En de uitvoering was perfect.

Hieronder de goal en een interview met Vito van Crooij over de samenwerking met Nourdin Boukhari:

Steijn waardeert Boukhari enorm. En andersom. "De eerste dag dat ik een afspraak met hem had, daar vond ik al de klik", vertelt Boukhari. "Ik voelde meteen dat dit iets moois teweeg kon brengen."

Dat is niet echt toeval, we hebben ons werk gedaan.

Assistent-trainer Nourdin Boukhari over het succes van Sparta

Sparta heeft vier wedstrijden voor het einde zijn recordaantal punten (53, uit seizoen 96/97) al geëvenaard, sinds de invoering van het driepuntensysteem in 1995. Tel daar de tien punten uit de laatste vier duels van vorig seizoen bij op, voor een totaal dat doorgaans goed is voor een topvijfklassering.

En dat terwijl Sven Mijnans (tussentijds) en Maduka Okoye (vorige zomer) voor miljoenenbedragen werden verkocht.

"Alles past precies", merkt Boukhari. "Dat is niet echt toeval, we hebben ons werk gedaan. Goed gekeken naar wat we missen en wat we konden halen. En wat dat eigenlijk kostte."

Bekijk hieronder hoe Sparta bij FC Twente de aanval op zijn vijfde plaats afslaat:

Bekijk de samenvatting van FC Twente - Sparta Rotterdam

De samenstelling van de selectie is volgens Boukhari het grootste verschil tussen het Sparta van de (opgestapte) Henk Fraser en dat van Maurice Steijn is volgens Boukhari dat laatstgenoemde met een uitgebalanceerde selectie kan werken.

Alle posities dubbel bezet

"We hadden met Henk niet dezelfde selectie als nu. Overal hebben we nu twee goede spelers voor een positie", vertelt Boukhari. "En ook wat jonge spelers die zich nog graag wilden ontwikkelen in de eredivisie."

"En heel veel spelers hebben zich ontwikkeld. Van Crooij, Saito en Shurandy Sambo. Tobias Lauritsen, die er al elf heeft gemaakt als spits. We zijn een hecht, goed team."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl