Brammetje op z'n geliefde plekje op station Purmerend Weidevenne
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

8000 euro opgehaald voor standbeeld geliefde stationskat, beeld mag niet op perron

Via crowdfunding is meer dan 8000 euro opgehaald voor een bronzen beeld van stationskat Brammetje, de rode kater uit Purmerend die vorige week werd aangereden door een auto. Het beeld mag alleen niet op het perron van station Purmerend Weidevenne komen, bevestigt de NS na berichtgeving van NH Nieuws.

Stationskat Brammetje liep ruim zeven jaar lang rond op het station in Purmerend. Hij zat meestal onder een metalen bankje op het perron en liet zich graag aaien door reizigers. Volgens de regionale omroep wilden veel mensen daarom dat de kat na zijn dood op die plek vereeuwigd zou worden.

Maar een plekje op het perron zit er dus niet in. "De NS heeft een landelijk beleid dat zij geen gedenkmonumenten op het perron plaatsen, omdat het voor machinisten die een aanrijding hebben meegemaakt heftig kan zijn als zij een monument zien. En dat begrijpen wij", zegt Daphne de Harde, een van de initiatiefnemers van het monument.

Andere plek

Een woordvoerder van de NS laat weten dat dit inderdaad een van de redenen is dat er geen monumenten op perrons worden geplaatst. De NS sluit niet uit dat het beeld van Brammetje wel in de buurt van het station komt. "We kijken vaak met partijen of er ruimte buiten het station is, in overleg met de gemeente", zegt de woordvoerder. De organisatoren praten al met de gemeente over een goede plek.

De initiatiefnemers hebben ook al contact met een plaatselijke bronsgieter, die het beeld van Brammetje wil maken. De Harde: "Het geld dat we overhouden gaan we in overleg met het baasje van Brammetje doneren."

Fans van Brammetje maakten eerder een videoclip voor de stationskat, met daarin een gedicht van Pieter Stroop van Renen:

Afscheid nemen van stationskat Brammetje

Advertentie via Ster.nl