Een medewerker in een AH-distributiecentrum (foto uit 2020)
NOS NieuwsAangepast

Staking distributiecentra Albert Heijn, 'gevolgen niet in te schatten'

Medewerkers van distributiecentra van Albert Heijn staken vandaag voor een betere cao. Dat melden vakbonden CNV en FNV. Ook gisteren werd er gestaakt.

De bonden hadden de supermarktketen tot gistermiddag 17.00 uur de tijd gegeven om met een goed voorstel voor loonsverhogingen te komen, maar volgens FNV ging de directie van Albert Heijn niet in op de eisen en wordt het werk daarom neergelegd.

De vakbond zet in op een loonstijging van 14,3 procent plus 100 euro bruto per maand. Ook wil de FNV dat de lonen voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels. CNV wil een loonsverhoging "met minimaal twee cijfers voor de komma".

Albert Heijn stelt een loonsverhoging voor van 6 procent direct en 2 procent vanaf januari. "Het vastlopen van de onderhandelingen betekent dat medewerkers van de distributiecentra langer moeten wachten op de voorgestelde loonsverhoging en dat betreuren we", stelt de supermarktketen in een reactie.

Naast de loonsverhoging eisen de vakbonden ook dat de toeslag voor werken op zondag voor nieuwe medewerkers 100 procent van het normale salaris blijft (dus dubbel betaald op zondag). Albert Heijn wil de toeslag verlagen tot 50 procent.

'Gevolgen nog niet in te schatten'

De staking begon gisteren in het distributiecentrum in Geldermalsen. Daar legden parttime medewerkers na 19.00 uur het werk neer. Op de locaties in Pijnacker en Zaandam is gestaakt van 21.00 tot 23.00 uur.

De supermarktketen kan nog niet inschatten welke gevolgen de stakingen hebben voor de bevoorrading van de winkels. FNV-bestuurder Sewbaks zegt dat maandag aan het einde van de dag de schappen in sommige filialen al leger zullen zijn. "Maar dat is lastig in te schatten. Dat gebeurt niet gelijk. Het is een proces."

Albert Heijn zegt open te staan voor verdere gesprekken met de vakbonden. "Daarbij zullen zowel wij als FNV en CNV stappen moeten zetten om tot goede afspraken te komen voor onze collega's van de distributiecentra."

Vandaag volgen langere stakingen. De fulltime medewerkers in Geldermalsen, Pijnacker, Tilburg en Zwolle staken vanaf 07.00 uur vanmorgen tot en met woensdag. Sewbaks: "Of we doorgaan ligt aan waar Albert Heijn mee komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl