NOS NieuwsAangepast

EHEC aangetroffen op Duitse taugé

In Duitsland is voor het eerst een agressieve variant van de EHEC-bacterie aangetroffen op taugé. De kiemgroenten kwamen van een biologische boerderij in de deelstaat Nedersaksen. Er werd al dagen vermoed dat die boerderij de bron van de bacterie-uitbraak was, maar tot nu toe konden onderzoekers de bacterie nergens vinden.

Wetenschappers ontdekten de gevaarlijke bacterie nu op een partij in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, in het westen van Duitsland.

Eerder vandaag had het Robert Koch Instituut al laten weten dat kiemgroenten, zoals taugé, hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de uitbraak van de EHEC-bacterie zijn. De 26 restaurants waarvan gasten ziek zijn geworden hadden allemaal ingekocht bij de verdachte boerderij in Nedersaksen.

De waarschuwing om geen tomaten, sla of komkommers te eten is inmiddels ingetrokken.

Komkommer

Met de vondst in Noordrijn-Westfalen lijkt de bron van de bacterie definitief gevonden. Aanvankelijk werd gedacht dat komkommers de gevaarlijke bacterie hadden verspreid, maar deskundigen kwamen later tot de conclusie dat komkommers onterecht als bron waren aangewezen.

Gisteren werd in Duitsland de EHEC-bacterie toch weer in verband gebracht met de komkommer. De bacterie was gevonden op een stukje komkommer in een afvalbak van een gezin in Maagdenburg dat ziek was geworden. Daarna werd direct alarm geslagen, maar dat bleek vals.

Slachtoffers

In Duitsland zijn zeker 30 mensen overleden aan de gevolgen van de EHEC-bacterie. In Nederland zijn acht mensen besmet met de bacterie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl