Waarom PSV-Ajax wel of niet 'de wedstrijd van 40 miljoen euro' is
PSV-Ajax, de wedstrijd van veertig miljoen euro.
Het is een populaire term die dezer dagen voorbijkomt als het gaat over de zondagse topper in de eredivisie. Maar die term is nogal voorbarig, in meerdere opzichten.
Met de uitspraak wordt verwezen naar het verschil in inkomsten tussen het bereiken van de Champions League, waarin in totaal zo'n 2 miljard euro wordt verdeeld, en de Europa League, die met zo'n 465 miljoen euro flink achterblijft.
Maar dat de winnaar van PSV-Ajax ook daadwerkelijk tweede wordt, is met een voorsprong van drie punten met nog vier duels te gaan natuurlijk niet te zeggen. Daarbij verzekert de nummer twee van de eredivisie zich van deelname aan de derde voorronde van de Champions League.
Die moet worden gewonnen, net als de play-offs daarna, om daadwerkelijk de groepsfase te halen. De laatste twee seizoenen ging het al snel mis bij PSV en waren achtereenvolgens Benfica en Rangers FC te sterk in de play-offs.
Waar komt die 40 miljoen euro dan vandaan?
Om op die vraag antwoord te kunnen geven, doorspitten we de UEFA-documenten met daarin de geldverdeling van de Europese toernooien. Te beginnen met de Champions League.
Plaatsing voor de groepsfase betekent sowieso een dikke 15 miljoen euro. Daarnaast levert een overwinning in de groep 2,8 miljoen euro op en een gelijkspel 930.000 euro.
Daarnaast werkt de UEFA met een zogeheten coëfficiëntenpremie: een verdeling op basis van prestaties van een UEFA-ranking gebaseerd op de laatste tien jaar. Ajax ontvangt als nummer zestien van die lijst een bedrag van rond de 21 miljoen euro.
Dan heb je ook nog de marketpool, waarmee de tv-gelden worden verdeeld. Hierbij bevinden de Nederlandse clubs zich door de lage contracten in Nederland echter in de laagste regionen. Bovenop alles komen nog de inkomsten rondom de wedstrijden.
Bekijk in de video's hieronder (swipe voor meer) naar de voorbeschouwingen van de trainers op PSV-Ajax:
Uit de halfjaarcijfers van Ajax blijkt dat de Amsterdammers dit seizoen 43 miljoen euro konden bijschrijven aan UEFA-premies, los van de variabele recettes (6,9 miljoen euro) die we voor het gemak nu even buiten beschouwing laten.
Niet gek voor een groepsfase waarin Ajax, los van de zeges op Rangers, hard onderuit ging in Europa, met nederlagen tegen Napoli en Liverpool.
In het geval dat Ajax alle duels had verloren, had het tweemaal 2,8 miljoen euro minder gehad. Dan was de (minimale) Europese omzet alsnog (43-5,6) een dikke 37,4 miljoen euro geweest.
Hoe zit het dan in de Europa League?
Kwalificatie voor de groepsfase van de Europa League levert ruim 3,6 miljoen euro op. Voor een overwinning in de groep krijgt een club 630.000 euro en voor een gelijkspel 210.000 euro.
Ook in de Europa League krijgen clubs een coëfficiëntenpremie, die per club dus weer verschillend is. Spitsen we die toe op PSV, dan was dat afgelopen seizoen zo'n 3,4 miljoen euro. Veel minder dan de 21 miljoen van Ajax. PSV (37ste) staat ook 21 plaatsen lager.
Daarbij komen de inkomsten uit de marketpool (met zo'n 2,5 miljoen euro redelijk vergelijkbaar met Ajax) en de recettes. PSV heeft die, in tegenstelling tot Ajax dus, over het afgelopen halfjaar niet specifiek openbaar gemaakt.
Dus de rekensom, uitgaande van het slechtst mogelijke scenario met alleen maar nederlagen en zonder wedstrijdrecettes, wordt als volgt: het starttarief (3,6 miljoen euro) plus de zekere premies (3,4+2,5) is in totaal 9,5 miljoen euro aan minimale Europese inkomsten.
Is het inderdaad de wedstrijd van 40 miljoen?
Conclusie: de ruwe rekensom leert dat het verschil aan zekere inkomsten tussen Champions League (Ajax) en Europa League (PSV) afgelopen seizoen (37,4-9,5) zo'n 27,9 miljoen euro was.
Overigens zitten er nog genoeg haken en ogen aan. Op het moment dat PSV zich kwalificeert voor de Champions League, zal de coëfficiëntenpremie lager zijn dan die van Ajax het jaar ervoor, omdat de ranking van Ajax simpelweg hoger is.
En Ajax was afgelopen seizoen de enige Nederlandse club in de Champions League, waardoor het de tv-gelden niet hoefde te delen.
Mocht de nummer 2 van de eredivisie van dit seizoen zich kwalificeren voor de groepsfase, zal het geld gedeeld worden met de landskampioen (zeer waarschijnlijk Feyenoord), die zich automatisch plaatst.
Dus in het geval dat PSV zich kwalificeert voor de groepsfase van de Champions League, en Ajax dat doet in de Europa League, zal het verschil tussen de inkomsten minder zijn dan afgelopen seizoen.
Conclusie
Lang verhaal kort: de wedstrijd van 40 miljoen is het natuurlijk niet. Al komt de term ergens vandaan: mocht Ajax de groepsfase van de Champions League opnieuw halen, dan zal het wel ongeveer zo'n bedrag verdienen. Maar PSV al veel minder.
Het is allemaal koffiedik kijken. Hoe dan ook: bij zowel PSV als Ajax zal er alles aan gelegen zijn om zondag te winnen. Ook vanuit financieel perspectief.