Dagjesmensen in een uitverkochte Keukenhof tijdens het paasweekend dit jaar
NOS Nieuws

Run op lastminutes door matig lenteweer, maar dagjesmensen blijven niet weg

  • Daan van den Enden

    redacteur Online

  • Daan van den Enden

    redacteur Online

Hoewel het al een maand lente is, is dat aan het weer nog niet erg te merken. Ook de komende tijd verandert er weinig aan het wisselvallige weer. Reisorganisaties merken dat er veel last minutes naar de zon worden geboekt voor de meivakantie. Tegelijkertijd zeggen attractieparken in Nederland zich weinig zorgen te maken over het schuchter opstartende voorjaar.

"We merken inderdaad een verhoogde vraag naar last minutes", zegt een woordvoerder van reisorganisatie Tui. Het nog altijd frisse weer in Nederland laat mensen verlangen naar een zonvakantie." Veel opties voor een bestemming met veel zon heeft Tui overigens niet meer. "De grootste kans hebben ze in Antalya in Turkije, Gran Canaria en hier en daar nog een vakantie naar Griekenland."

Meer last minutes bij slecht weer

Ook Sunweb ziet dat de vraag naar last minutes toeneemt. "Deze week zijn er 30 procent meer geboekt dan de week daarvoor", zegt een woordvoerder. "De meivakantie is sowieso populair en mensen boeken ook vroeger dan de afgelopen jaren. 35 procent van de boekingen bij ons waren vroegboekers, met een piek in januari. Dat er nu weer meer geboekt wordt, kan zeker met het weer in Nederland te maken hebben. Als het slecht weer is, dan boeken mensen vaker een last minute."

De meivakantie is ook een tijd om er op uit te trekken in eigen land. Het matige weer hoeft geen obstakel te zijn, zeggen de attractieparken.

"Slecht weer is op zichzelf geen probleem. Er is geen sprake van een enorme terugloop van bezoekers als er eens een regenbuitje verwacht wordt", zegt Karin Kuiper, directeur van de Club van Elf. Daaronder vallen onder meer de Efteling, het Openlucht Museum, de Keukenhof en de Apenheul. "Een koude natte meivakantie kan natuurlijk betekenen dat er wat minder bezoekers zijn. En als het keihard onweert zouden we ook niet aanraden om over de Keukenhof te lopen."

Een woordvoerder van de Keukenhof zegt dat het bloemenpark zeker afhankelijk is van het weer. "Maar bezoekers kopen een ticket op dagbasis en op basis van een tijdslot. Als ze tickets hebben geboekt, komen ze meestal ook." Ook het wisselvallige paasweer weerhield niemand ervan de Keukenhof te bezoeken. "In vier dagen tijd hadden we 145.000 bezoekers, dat zijn prachtige aantallen." Ook rond het bloemencorso wordt het druk, zegt de woordvoerder. "We verwachten zowel vandaag als morgen 40.000 bezoekers."

Efteling

Ook de Efteling zegt dat het weer een rol speelt, maar ziet ook geen reden voor pessimisme. "We zien zeker dat er bij goed weer meer mensen naar de Efteling komen. Als het weer echt heel slecht is, met bijvoorbeeld veel regen, dan loopt het wat terug", zegt een woordvoerder. "We verwachten ook in de meivakantie weer dat veel gasten een bezoek aan de Efteling brengen. Ook als het niet heel zonnig is."

En het lijkt het wel op dat het voorlopig niet heel zonnig wordt. Morgen komt de middagtemperatuur uit op 11 graden in het westen tot lokaal nog 15 in het oosten van het land, meldt Weerplaza. Begin volgende week wordt het niet warmer dan 12 graden, met afwisselend zon, wolken en zo nu en dan een (hagel)bui en koude nachten net boven de nul graden. Later in de week loopt de temperatuur iets op, maar het wachten op de volgende warme dag duurt nog wel even.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl