NOS Wielrennen••Aangepast

Meijering plots profrenster bij het grote Movistar: 'Moet mezelf steeds knijpen'

De grote Spaanse wielerploeg Movistar heeft er een nieuwe renster bij: de 28-jarige Mareille Meijering. Wie? Inderdaad, zo bekend is de Nederlandse niet.

Meijering koerste drie maanden voor het kleine ZAAF-team, dat in betalingsproblemen kwam. Meteen stonden meerdere teams voor Meijering in de rij. Ze koos voor Movistar, waar ze zij aan zij gaat fietsen met wereldkampioene Annemiek van Vleuten. "Ik kan zo veel van haar leren."

Universitair docent

Ze kan het zelf haast niet geloven. De renster uit De Bilt combineert namelijk al een tijdje wedstrijden met haar werk als universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht. Al heeft ze daar nu even vrijstelling van.

"Het is een hele snelle achtbaan voor mij geweest. Als je me een half jaar geleden had verteld dat ik een profteam zou komen versterken, had ik het niet geloofd."

Meijering werd in februari tiende in een eendagskoers in Valencia en even later ook tiende in het eindklassement van de UAE Tour. Daarnaast werd ze veertiende in de goed bezette Vlaamse voorjaarskoers Nokere Koerse. "Ik fiets al vanaf mijn achtste, maar vooral op amateurniveau. Later hikte ik tegen de profs aan."

En toen kwam corona. "In 2021 mochten alle profs weer koersen, de amateurs nog niet. Maar ik wilde ook gewoon koersen. Toen is het zaadje geplant: ik wilde knokken voor die stap omhoog. Ook al ben ik al wat ouder, ik wilde later geen spijt krijgen dat ik het nooit had geprobeerd."

Mareille Meijering (midden) en haar oudere zus en vader, allemaal gek van fietsen.

Meijering is op dit moment in Maastricht, waar Movistar zijn kamp strategisch heeft opgeslagen vanwege de vele wedstrijden in de regio, zoals de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl.

Koffie drinken met Van Vleuten

Het leek iedereen een goed idee als Meijering zo snel mogelijk zou aansluiten om de ploeg te leren kennen. Vanmorgen fietste ze samen met de andere rensters een uurtje en dronken ze koffie. "Bizar, ik moet mezelf steeds knijpen. Is dit een droom?"

Meijering maakt op het nippertje nog Van Vleuten mee, een van de beste rensters die Nederland ooit heeft gekend. De 40-jarige wereldkampioene blijft tot het einde van dit seizoen fietsen. "Ze zei tegen me: 'Vraag me alles wat je wilt weten, ik wil je overal bij helpen.' Zo tof", aldus Meijering, die tekende tot eind 2024.

Wat wil Meijering vooral leren van Van Vleuten? "Alles. Zij is een supergoeie renster. Ik weet wel hoe ze koerst, maar niet hoe ze zich voorbereidt. Hoe traint ze, hoe gaat ze met haar voeding om? Ik zou wel honderd dingen aan haar kunnen vragen."

Meijerings eerste uitdaging wordt een aantal wedstrijden in Spanje in mei. Ze denkt dat het haar wel moet lukken zich snel aan te passen aan de groep. "Dat moet ik ook als ik een nieuw vak geef op de universiteit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl