Het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over getuigenbescherming
NOS NieuwsAangepast

'OM blundert opnieuw, onthult adresgegevens kroongetuige'

Opnieuw heeft het Openbaar Ministerie een fout gemaakt bij de bescherming van een kroongetuige, melden onderzoeksjournalisten van Follow The Money (FTM). In een document van het OM dat aan de verdachte in een moordzaak is gegeven, staat een recent adres van kroongetuige Nidal S. die in de moordzaak met justitie samenwerkt. S. verbleef tot voor kort op het genoemde adres in het buitenland.

Het OM zegt in een reactie tegen FTM dat S. al langere tijd niet meer op het adres verbleef. Het lekken daarvan zou geen veiligheidsrisico's met zich mee hebben gebracht.

Maar Peter Schouten, de advocaat van de kroongetuige, is het daar niet mee eens. "Dit is een blunder en bovendien heel erg onverantwoord", zei hij tegen FTM. Volgens hem doet het er niet toe dat S. niet meer op het gelekte adres verblijft. De gegevens bieden criminelen een startpunt voor het opsporen van de kroongetuige, zei hij.

S. meldde zich in 2016 bij justitie omdat hij uit de criminaliteit wilde stappen. Omdat hij cruciale informatie over drie moordzaken zei te hebben, kon hij een deal sluiten met het OM. In ruil voor zijn verklaringen kreeg hij strafvermindering voor zijn eigen misdrijven en mocht hij zo'n 20.000 euro aan met misdaad verdiend geld houden, aldus het onderzoekplatform.

S. werd ondergebracht op een geheim adres in het buitenland, maar dat adres stond ook in de oproep voor een rechtszaak van een verdachte in een van die moordzaken, omdat B. daarin als getuige zou optreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl