vaccinatie (in 2009) in Amsterdam tegen Mexicaanse griep
NOS Nieuws

Tegemoetkoming voor kleine groep na vaccin Mexicaanse griep

Een kleine groep mensen krijgt een financiële tegemoetkoming omdat ze ziek zijn geworden na een vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. Staatssecretaris Maarten van Ooijen schijft aan de Tweede Kamer dat de Staat geen aansprakelijkheid erkent, omdat het causaal verband tussen de inenting en de ziekte niet vaststaat. Daarom is er geen sprake van volledige schadevergoeding.

Maar er is toch een schikking getroffen over een tegemoetkoming, omdat het om uitzonderlijk ernstige neurologische klachten bij jonge kinderen gaat. De zaak speelt al jaren en vorige kabinetten hadden er al geld voor uitgetrokken.

Volgens Van Ooijen is een "zorgvuldig proces doorlopen", met deskundigen, ouders en kinderen. Daarbij speelt mee dat ook in andere Europese landen uitkeringen zijn en worden gedaan.

Narcolepsie

In 2009 werden in Nederland zo'n 5 miljoen mensen gevaccineerd tegen Mexicaanse griep, een ernstige griep die dodelijk kan zijn. Onder de gevaccineerden waren 600.000 kinderen. Een aantal kinderen kreeg later de ernstige en chronische slaapaandoening narcolepsie. Dat is een zeldzame aandoening in de hersenen waardoor de patiënt op elk willekeurig moment in slaap kan vallen. Of de ziekte kwam door de vaccinatie of door een andere oorzaak was niet zeker.

23 mensen stelden de Staat aansprakelijk. In een aantal van die gevallen is vastgesteld dat een "causaal verband niet is uit sluiten". Een kinderneuroloog berekende hoge percentages blijvende invaliditeit (tussen 34 en 74 procent). "De algemene indruk bij deze kinderen is dat zij, op alle terreinen van het leven, ernstig worden beperkt door narcolepsie", schrijft Van Ooijen in zijn brief.

Vanwege de privacy van deze beperkte groep wil de staatssecretaris niet zeggen hoeveel mensen geld krijgen en ook niet hoe hoog de bedragen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl