De luchtwachttoren in Schoonebeek
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Vandalen slopen interieur monumentale uitkijktoren Schoonebeek

Onbekenden hebben gisternacht het interieur van de monumentale luchtwachttoren in Schoonebeek gesloopt. Ze zaagden de deur eruit, vernielden scharnieren en hebben binnen huisgehouden. "Alle spullen die erin stonden zijn weggegooid of zelfs meegenomen", aldus Jacques Louwes van de Stichting Luchtoorlog Onderzoek (SLO) Drenthe bij RTV Drenthe.

Luchtwachttoren 7Z3 werd in in de jaren 50 gebouwd, pal op de grens met Duitsland, om laagvliegende vliegtuigen onder de radar te kunnen waarnemen. Het gebouw heeft al geruime tijd de monumentale status.

Een voorbijganger meldde de schade gisteren bij Frank van den Velden van Het Drentse Landschap, eigenaar van de toren. "We hebben in de afgelopen jaren weleens vaker met vandalisme te maken gehad op deze toren, maar wat er nu is gebeurd is een maatje ernstiger", zegt hij. "Scharnieren lijken wel te zijn losgeslepen, dan neem je dus bewust apparatuur mee naar zo'n toren om de boel te vernielen. Werkelijk onvoorstelbaar. We gaan sowieso aangifte doen."

Uitermate frustrerend

Volgens Van den Velden waren de daders zich niet bewust van de monumentale status van de luchtwachttoren. "Het is een van de weinige van de 138 torens die in ons land overeind zijn gebleven, nadat het Korps Luchtwachtdienst werd opgeheven. Door de vernielingen is de Erfgoedwet dus ook overtreden, al zal de dader daar wel geen weet van hebben gehad. Ik wil diegene vooral zeggen: waar ben je met je hoofd als je dit doet? Uitermate frustrerend."

"Woede, onbegrip, verdriet, onmacht", schrijft SLO Drenthe op Facebook. "Wie gaat nu met een machine of ijzerzaag op pad om de deur uit de Wachttoren te zagen? Niet te bevatten. Dit is geen baldadigheid meer, dit is puur vandalisme. En waarom? Wil je naar binnen dan vraag je dat toch gewoon? We hebben een sleutel, dan doen we de deur voor je los."

Het Drents Landschap overweegt camera's te plaatsen om nieuwe vernielingen te voorkomen. Om de daders te achterhalen roept Van den Velden getuigen op om zich te melden. "Als iemand hier bezig is geweest met een slijptol, dan valt dat op", zegt hij. "Ook bij zo'n afgelegen toren. Voor hetzelfde geld liep er net iemand langs met de hond."

Geen daders in beeld

De politie sluit niet uit dat een groep vandalen het voorzien heeft op uitkijktorens in Noord-Nederland. Eerder deze maand zaagde iemand de roosters en een aantal treden weg van de trap in een uitkijktoren in De Onlanden, een natuurgebied ten zuiden van de stad Groningen.

Ook de trap van een uitkijktoren langs het Zuidlaardermeer bij Noordlaren werd vernield, zodat niemand meer naar boven kan. Het onderzoek naar de vernielingen van de torens is in volle gang, zegt politiewoordvoerder Anne Carlijn Kok. Maar er zijn nog geen daders in beeld.

Advertentie via Ster.nl