Stilte examens!!!
NOS Voetbal

Zenuwen en woede om FIFA-examen: voetbalmakelaars blokken vandaag in Jaarbeurs

  • Guido van Gorp

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

  • Guido van Gorp

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

Tot hun grote woede en ontzetting moeten duizenden zaakwaarnemers uit de voetballerij vandaag terug de schoolbanken in. Ze worden op initiatief van wereldbond FIFA onderworpen aan een pittig examen, waarbij ze strijden voor hun toekomst als spelersmakelaar.

Het betreft een verplicht examen voor alle zaakwaarnemers die na 2015 zijn begonnen. Wereldwijd zijn er al ruim 6.500 aanmeldingen voor de toets, waarvan zo'n 160 in Nederland.

Om 10.00 uur start het examen in de Utrechtse Jaarbeurs. Daar worden de agenten onderworpen aan een twintigtal pittige vragen over de FIFA-reglementen.

Geen appeltje-eitje

Dat de hartslag hoog zal zijn in de Jaarbeurs, zoveel is zeker. Uit eerdere proefexamens bleek dat het slagingspercentage amper twintig procent was. Met name het stampen van een vijfhonderd pagina's tellend boekwerk vol Engelstalige FIFA-regels blijkt een beproeving.

Binnen de zaakwaarnemersgemeenschap wordt het nieuwe examen dan ook niet met gejuich ontvangen. Afgelopen maandag eiste ProAgent, de belangenorganisatie voor Nederlandse makelaars, dat het examen geschrapt werd.

Volgens de agenten is het examen van de FIFA "onevenredig" en "misplaatst", maar bovenal schadelijk voor sommige carrières en bedrijven die afgelopen jaren met bloed, zweet en tranen zijn opgebouwd.

Op 10 mei wordt een uitspraak verwacht in deze zaak. Daarbij is er een kans dat alle examens ongeldig worden verklaard, maar het kan ook betekenen dat veel voetbalmakelaars (die hun examen niet halen) hun spelers niet meer officieel bij mogen staan.

FIFA ruziet met zaakwaarnemers

Onder voorzitterschap van president Gianni Infantino heeft de FIFA de aanval geopend op voetbalmakelaars. De bond meent dat er te veel geld uit transfers wegvloeit naar een wirwar aan agenten en tussenpersonen. Om uitspattingen in zaakwaarnemersland te beteugelen, wil Infantino de reglementen aanscherpen en de lat verhogen om agent te kunnen zijn.

Vanaf nu krijgen zaakwaarnemers elk jaar twee kansen om via dit examen hun licenties te behalen. Voor degenen die woensdag niet aanwezig zijn of voor de test zakken, is er op 20 september een mogelijkheid om te herkansen.

Met flinke tegenzin melden zich woensdag dus duizenden zaakwaarnemers voor de test, die wereldwijd over diverse locaties wordt gehouden. Van Chicago tot Madrid en Frankfurt. Van Buenos Aires tot Tokio en Rome.

"Het is een hele happening voor onze agenten. Afgelopen acht weken hebben we intensief geoefend met onze agenten om hen klaar te stomen voor de test", stelt Daan Smit van het Amsterdamse kantoor SEG, dat wereldwijd opereert met circa honderd zaakwaarnemers.

Liefst zeventig van hen maken vandaag het examen op verschillende plekken op de wereld. Twintig Nederlandse SEG-agenten trekken naar de Jaarbeurs.

"Nee, een bus hebben we niet voor ze ingehuurd", lacht Smit. "Wel zijn er een paar bij die alvast een hotel hebben geboekt, omdat ze niet vast willen staan in de Utrechtse ochtendspits en daardoor te laat komen. Dit is echt wel belangrijk voor velen van ons."

Gelukszoekers en cowboys

In tegenstelling tot belangenorganisatie ProAgent kan SEG zich wél vinden in het makelaarsexamen. Afgelopen jaren waren er te veel gelukszoekers en cowboys actief in het makelaarslandschap. Voetballers konden bijgestaan worden door alles en iedereen.

"Qua credibility is dit uiteindelijk wel goed voor de beroepsgroep", wijst Smit op het soms besmeurde imago van het beroep voetbalmakelaar. "Juist een toetsing als deze houdt de professionele standaard van de beroepsgroep hoog."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl