NOS Nieuws

Arts Erasmus MC weg na berisping over betalingen door medische hulpmiddelenindustrie

Het Rotterdamse ziekenhuis Erasmus MC heeft een cardioloog berispt, omdat hij zonder toestemming bijverdiende in de medische hulpmiddelenindustrie. De cardioloog vertrekt "in goed overleg" bij het ziekenhuis.

Erasmus MC schakelde een externe accountant in nadat de onderzoeksredactie van de NOS en Nieuwsuur de bijverdiensten van de cardioloog had onthuld. Hij kreeg voor onder meer advieswerk bijna 70.000 euro op de rekening van zijn bedrijf gestort door Biotronik. Dat Duitse bedrijf is producent van medische hulpmiddelen en levert ook apparatuur aan het Erasmus MC.

Om belangenverstrengeling en omkoping te voorkomen, zijn er strenge regels die bepalen dat artsen toestemming moeten vragen voor nevenwerkzaamheden. Dat heeft de betreffende arts niet gedaan, meldt het ziekenhuis. Omdat de arts via zijn eigen bedrijf werd betaald, waren die betalingen voor de buitenwereld ook niet makkelijk vindbaar in het Transparantieregister Zorg.

Volgens het ziekenhuis is er geen bewijs voor belangenverstrengeling naar voren gekomen in het onderzoek.

Patiëntonderzoek

De arts was met andere cardiologen uit het Erasmus MC ook bestuurder van een coöperatie, die weer aandeelhouder was van meerdere bedrijven die tegen betaling onderzoek doen voor de medische hulpmiddelenindustrie. Het gaat onder meer om Cardialysis, een bedrijf dat klinische studies met mensen begeleidt.

De leiding van het ziekenhuis concludeert nu dat de zakelijke activiteiten van deze artsen kunnen leiden tot financiële belangenverstrengeling. De medewerkers is daarom gevraagd "op redelijke termijn" de banden met dat bedrijf te verbreken.

Wetgeving

De inspectie concludeerde eerder dat ziekenhuizen onvoldoende toezicht houden op betalingen aan hun artsen. Daarover loopt nog vervolgonderzoek.

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid schreef vorige maand aan de Tweede Kamer dat hij de bijverdiensten van artsen nog onvoldoende transparant vindt. Hij wil vermelding van neveninkomsten in het Transparantieregister Zorg wettelijk verplicht maken.

Kuipers was overigens voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC toen de cardioloog zonder toestemming werkzaamheden verrichtte voor Biotronik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl