Het huis van de 84-jarige Lester
NOS Nieuws

Zwarte tiener die bij verkeerde deur stond neergeschoten, Amerikaan aangeklaagd

Een 84-jarige witte Amerikaanse man uit Kansas City is aangeklaagd voor het neerschieten van een zwarte tiener bij zijn voordeur. De jongen, Ralph Yarl, had aangebeld of geklopt maar was aan het verkeerde adres.

De jongen werd eerst in zijn hoofd geraakt. Toen hij op de grond lag werd hij ook in zijn arm geraakt. Volgens de openbaar aanklager "zit er een raciale component aan deze zaak". Om die reden is er in de VS woedend op het incident gereageerd. Onder meer president Biden eiste gerechtigheid.

Het incident vond vorige week donderdag plaats in de staat Missouri. De 16-jarige Ralph wilde zijn jongere tweelingbroertjes ophalen, maar vergiste zich in de straatnamen. Zo belandde hij voor de deur van Andrew Lester. Hij schoot de jongen met een revolver twee keer door het glas heen.

Volgens de aanklager is Ralph niet in de woning van de man geweest. De zwarte jongen zocht nadat hij was neergeschoten hulp bij een nabijgelegen woning. Vervolgens werd hij in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Zijn tante begon een inzamelingsactie voor zijn ziekenhuisrekeningen. De teller staat nu op 1,4 miljoen dollar. Ralph herstelt inmiddels thuis na ontslag uit het ziekenhuis.

Kritiek na schietpartij

De politie arresteerde Lester na het incident, maar liet hem 24 uur later vrij. Daarna nam de kritiek in Kansas City en in de rest van de VS toe. Zo vond er een demonstratie plaats bij de woning van de 84-jarige Lester. De politie liet maandag weten dat het openbaar ministerie zich over de schietpartij zou buigen. Kort daarna kwamen aanklachten tegen Lester. Als hij wordt veroordeeld kan hij levenslang in de cel belanden.

Missouri is een van de ongeveer dertig staten met stand your ground-wetten. Die staan het gebruik van dodelijk geweld uit zelfverdediging toe, maar de aanklager stelde vast dat hier bij deze schietpartij geen sprake van was.

Bij het huis van de verdachte werd gedemonstreerd:

Woede op justitie VS nadat witte man vrijuit ging na neerschieten zwarte jongen van 16

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl