NOS Voetbal

Haaland zet met 31ste en 32ste goal flinke stap naar Premier League-record

Hij speelde slechts 45 minuten mee, maar dat was voor Erling Haaland ruim voldoende om twee keer te scoren. De Noorse goalgetter leidde Manchester City naar een 3-1 zege op Leicester City.

Daarmee houdt City niet alleen zijn titelhoop levend, als enige concurrent van koploper Arsenal. Maar Haaland is in zijn debuutseizoen in Engeland ook hard op weg om records te breken. Zijn treffers tegen Leicester - de verrassende kampioen van 2016 die serieus moet vrezen voor degradatie - waren alweer de 31ste en 32ste van het seizoen. Alleen Andy Cole en Alan Shearer scoorden ooit vaker in één jaargang.

Meeste Premier League goals in één seizoen

Speler Aantal goals Seizoen
1. Andy Cole (Newcastle) 34 1993/94
Alan Shearer (Blackburn) 34 1994/95
3. Mohamed Salah (Liverpool) 32 2017/18
Erling Haaland (Man City) 32 2022/23
5. Alan Shearer (Blackburn) 31 1993/94
Alan Shearer (Blackburn) 31 1995/96
Cristiano Ronaldo (Man United) 31 2007/08
Luis Suárez (Liverpool) 31 2013/14

Dat Haaland met zijn onstilbare scoringsdrift het record van Cole en Shearer uit de boeken gaat schieten, daar twijfelt niemand in Engeland nog aan. Er zijn nog acht wedstrijden te spelen dit seizoen.

Het woord aan Haaland

City beleefde een probleemloze avond tegen het zwakke Leicester. Al na vijf minuten opende John Stones de score met een fraaie volley. Vervolgens was het woord aan Haaland.

De 22-jarige spits benutte eerst een strafschop, na tussenkomst van de VAR toegekend wegens een handsbal. En al in de 25ste minuut zorgde hij voor de 3-0, na een prachtige pass van Kevin De Bruyne.

Na rust spande City zich met de Champions Legaue-wedstrijd tegen Bayern München van komende woensdag in het achterhoofd niet meer bovenmatig in. Er werd volop gewisseld en Oranje-international Nathan Aké bleef zelfs de hele wedstrijd op de bank. Kelechi Iheanacho maakte uit een hoekschop nog de eretreffer voor Leicester.

De stand in de Premier League

Zonder te spelen deed het Manchester United van trainer Erik ten Hag goede zaken in de strijd om Champions League-deelname. Concurrenten Newcastle United en Tottenham Hotspur gingen onderuit.

Newcastle zette de derde plaats op het spel door met liefst 3-0 te verliezen van Aston Villa. Tottenham werd thuis met 2-3 verslagen door Bournemouth. Arnaut Danjuma maakte met zijn eerste competitietreffer voor de Spurs kort voor tijd nog de 2-2 tegen zijn oude club.

United gaat zondag op bezoek bij Nottingham Forest. Voor koploper Arsenal staat er een uitduel bij West Ham United op het programma.

Paraguayaanse pegel

Frank Lampard verloor ook zijn derde wedstrijd als interim-manager van Chelsea. Op Stamford Bridge werd zijn ploeg weggespeeld door Brighton. De 1-2 nederlaag voor de Londenaren was nog mild gezien het spelbeeld. Brighton ondernam liefst 26 doelpogingen, tegenover slechts 8 voor Chelsea.

De winnende treffer werd gemaakt door Julio Enciso. De Paraguayaan pegelde de bal van afstand in de kruising. Enciso was ingevallen voor Joël Veltman, ook Jan-Paul van Hecke mocht invallen bij Brighton. Hakim Ziyech kwam kort na rust in de ploeg bij Chelsea.

Matchwinner Julio Enciso van Brighton laat zich toejuichen op Stamford Bridge

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl