Een eerdere jaarwisseling in Utrecht
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Utrecht wil als eerste grote stad burgerberaad over jaarwisseling

De gemeente Utrecht wil inwoners via een burgerberaad laten beslissen over de invulling van de jaarwisseling. Utrecht zou daarmee de eerste grote stad zijn die inwoners laat kiezen hoe de stad het beste Oud en Nieuw kan vieren.

De gemeenteraad moet nog instemmen met het voorstel van het college, maar volgens RTV Utrecht is die kans groot, omdat een motie om zo'n burgerberaad in te voeren vorig jaar bijna unaniem werd aangenomen.

Bij een burgerberaad brengt een grote groep inwoners een zwaarwegend advies uit dat in principe wordt overgenomen. In Utrecht gaat het om honderd mensen die na loting worden aangewezen.

"De enige reden waarom een advies mag worden afgeschoten is als het juridisch, financieel of praktisch niet haalbaar is", zegt wethouder Eva Oosters.

Deelnemers krijgen een vergoeding van 400 tot 500 euro. In totaal krijgen 2000 Utrechters een uitnodiging voor de loting, zodat er daarna een representatieve groep kan worden samengesteld. Het voorstel is om mensen vanaf 14 jaar uit te nodigen.

Tolk en kinderopvang

"We bellen er ook achteraan en gaan langs de deuren, om toch te zorgen dat je ook echt zo'n groot mogelijke groep Utrechters over zo'n thema spreekt, en het een diverse groep is. Dus dat nemen we heel serieus", aldus wethouder Oosters.

Deelname aan het burgerberaad wordt zo laagdrempelig mogelijk gemaakt Bij de bijeenkomsten wordt eten geregeld, is een tolk aanwezig, en wordt kinderopvang beschikbaar gesteld.

Als de gemeenteraad instemt met het voorstel, wil de gemeente komend najaar starten met het eerste burgerberaad. De inwoners beslissen dan hoe de jaarwisseling er ruim een jaar later, dus in 2024-2025, gaat uitzien.

Advertentie via Ster.nl