In samenwerking met
RTV Noord
NOS Voetbal

Groningen strikt Ajax' topscout Veldmate: 'Half basiselftal weg is te veel van het goede'

Veldmate vertrekt na 'fantastische' jaren bij Ajax: 'Laatste jaar veel veranderd'

'Meesterscout' Henk Veldmate wil niet als verlosser van FC Groningen gezien worden. "Nee, want dat gaat heel snel een eigen leven leiden. Dat is niet wat ik wil en dat is ook niet wie ik ben", zegt Veldmate.

Het geplaagde FC Groningen, dat op punt van degraderen staat, maakte woensdag bekend dat de man die onder anderen Luis Suarez, Dusan Tadic en Virgil van Dijk naar het noorden haalde, vanaf deze zomer na acht jaar weer op het oude nest te vinden is.

De 66-jarige Veldmate werkte de afgelopen zeven jaar als hoofdscout bij Ajax en was daar onder meer medeverantwoordelijk voor het aantrekken van spelers als Nico Tagliafico, Lisandro Martínez, Edson Álvarez en Antony. Aan het eind van het seizoen loopt zijn contract af en vertrekt hij naar de club waar hij eerder al 33 jaar - ook als voetballer - actief was.

Goed gevoel

De scout zegt dat hij (nog) niet in onderhandeling was met Ajax over een nieuw contract, maar dat hij nog wel aan het werk wilde blijven. "Ik heb nog voldoende energie en voel mij nog fit. Dat ik dat kan doen bij de club waar ik een hele geschiedenis heb, is mooi."

Onder leiding van Veldmate haalde Ajax onder meer Antony, Lisandro Martínez en Edson Álvarez (V.L.N.R)

Veldmate zegt dat hij met een goed gevoel terugkijkt op zijn periode in Amsterdam. Hij is er trots op dat hij een rol heeft gespeeld in de nationale en Europese successen van Ajax in de afgelopen jaren.

De man die ook gedurende zijn Ajax-tijd in Groningen bleef wonen geeft wel aan dat er het afgelopen jaar veel is veranderd bij de club. "Als er een paar technisch directeuren, twee trainers en een half basiselftal vertrekken, dan is dat te veel van het goede. Daardoor heeft Ajax ook de nodige problemen gekend..."

Volgens hem is het moeizame afgelopen jaar niet de directe aanleiding geweest om te vertrekken bij Ajax. Met het oog op het aflopende contract vroeg hij zich af of hij de nieuwe fase bij Ajax in wilde gaan. "Met nieuwe mensen en misschien wel een nieuwe structuur."

De vraag hoe de Amsterdammers hem zullen herinneren beantwoordt hij bescheiden. "Dat moet je aan hen vragen. Ik ben iemand die op de achtergrond wil blijven, dus heel veel mensen kennen mij ook niet. Ik ben bij Champions League-wedstrijden van Ajax geweest, waar niemand mij herkende. Dat voelde goed."

Impuls leveren

In Groningen is Veldmate wel bekend. Gezien het 'trackrecord' van hem zijn de verwachtingen hooggespannen. "Ik kan een bijdrage en een impuls leveren, maar dat kan alleen als je dat samen met de mensen doet die er al zijn", zegt Veldmate.

Veldmate was betrokken bij het aantrekken van Luis Suárez door Groningen

Bij Groningen gaat Veldmate vanaf 15 juni van dit jaar de functie van internationaal scout bekleden. Achter die functietitel zit volgens directeur Wouter Gudde een gedachte. Veldmate wil niet te veel in de publiciteit komen en daarom zou een rol als technisch manager niet bij hem passen.

Nu Veldmate terugkeert, zal er niet ook nog een technisch manager worden aangesteld. "We hebben vooral gekeken naar de manier waarop we Henk het beste kunnen laten functioneren", vertelt Gudde.

Het lijkt erop dat zijn functietitel niet helemaal de lading gaat dekken. Ik zal ook in nauw contact staan met de directie, technische staf, hoofdscout en de baas van de voetbalopleiding", zegt Veldmate.

Hij zal bij Groningen onder meer te maken krijgen met trainer Dick Lukkien, die aan het eind van het seizoen overkomt van FC Emmen. Met hem werkte Veldmate, die voor drie jaar tekent, al eerder.

Zorgelijk

Veldmate is zich ervan bewust dat hij in Groningen een club aantreft die absoluut niet in goeden doen verkeert. "Het is zorgelijk waar de club nu staat."

'Meesterscout' Veldmate over terugkeer bij Groningen: 'Voelde meteen goed'

"Het is ook een beetje onwerkelijk, maar je kunt je ogen niet sluiten voor de realiteit. Het is zoals het is, dus we gaan ons nu voorbereiden op twee scenario's, want je moet er rekening mee houden dat je degradeert", vervolgt Veldmate.

De ervaring die hij heeft opgedaan bij Ajax komt hem goed van pas. "Daar moest ik in het begin erg wennen aan het hogere segment spelers waar je uit kon putten om de kwaliteit te brengen die de club nodig heeft."

Bij Groningen zal hij ook weer moeten schakelen tussen verschillende 'segmenten'. Veldmate erkent dat hem een uitdaging te wachten staat. "De club staat niet op het podium waar het hoort te staan."

Hij wil dus niet dat fans denken dat gloriedagen door hem weer terug gaan keren. "Ik heb de afgelopen vijf jaar geen doelpunt gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl