Uitbarsting Russische vulkaan zorgt voor kilometershoge aswolk
Afgelopen nacht is de Sjiveloetsj-vulkaan uitgebarsten, een van de meest actieve vulkanen van Rusland. Daarbij spuwde de Sjiveloetsj een kilometershoge aswolk uit die zich verspreidde over een gebied met een omtrek van zo'n 500 kilometer.
Vanwege de aswolk met een hoogte van 20 kilometer is er code rood afgegeven voor het vliegverkeer rond Kamtsjatka, het in het uiterste oosten gelegen Russische schiereiland waar de vulkaan zich bevindt. Ook is een aantal scholen in de omgeving gesloten en wordt inwoners geadviseerd binnen te blijven.
Volgens de directeur van het Russische Instituut voor Vulkanologie en Seismologie is dit de grootste asregen in het gebied van de afgelopen zestig jaar. Het dorp Kljoetsji, dat 47 kilometer van de vulkaan af ligt, werd binnen vier uur bedekt met een laag as en sneeuw van 8,5 centimeter. Bij sommige bewoners kwam ook askleurig water uit de kraan.
Op beelden die gedeeld worden op sociale media is te zien dat huizen, auto's en straten zijn bedolven onder de as. Ook wordt geprobeerd met sneeuwschuivers de straten vrij te maken:
Voor Russische vulkanologen kwam de uitbarsting niet als een verrassing. Met ongeveer 30 actieve vulkanen is er veel geothermische activiteit in het gebied en wordt het schiereiland daarom nauwlettend in de gaten gehouden. Een aantal dagen geleden zorgde een uitbarsting van een andere, kleinere vulkaan ook al voor een aswolk van ongeveer tien kilometer hoog.
In totaal telt Kamtsjatka ongeveer 160 vulkanen, al zijn de meeste daarvan niet meer actief. Daarnaast zijn er ook veel geisers en warmwaterbronnen op het schiereiland te vinden. Het vulkaangebied is Unesco-werelderfgoed en is populair onder natuurliefhebbers.
Volgens vulkanologen lijkt de Sjiveloetsj inmiddels tot rust te zijn gekomen, al sluiten ze niet uit dat er nog meer aswolken ontstaan. Vooralsnog zijn er geen gewonden gevallen.