AZ krijgt met verlies tegen Sparta volgende tik, Rotterdammers nu vijfde

Bekijk de samenvatting van AZ - Sparta Rotterdam

Voor de derde wedstrijd op rij heeft AZ niet weten te winnen in de eredivisie. Na een nederlaag bij FC Twente en een gelijkspel in eigen huis tegen sc Heerenveen, werd er zaterdagavond in Alkmaar met 1-0 verloren van Sparta Rotterdam.

Een paar weken geleden was AZ nog volop in de strijd om de landstitel verwikkeld, maar inmiddels lijkt een plek bij de eerste drie steeds verder uit zicht te raken.

Tegen het stugge Sparta, dat dankzij de zege voorlopig de vijfde plek van FC Twente heeft overgenomen, was AZ in het eerste kwartier de baas. Zonder Jesper Karlsson, de buitenspeler ontbrak vanwege een lichte blessure, drukten de Alkmaarders Sparta naar achter en werden er zo nu en dan wat kansjes afgedwongen.

Lauritsen kopt raak

Zo dwong Mexx Meerdink, de vervanger van Karlsson, Sparta-keeper Olij met een gevaarlijk schot tot een knappe redding. Het duurde even voordat Sparta wat uit de schulp kroop, maar naarmate de eerste helft vorderde kreeg de ploeg van trainer Maurice Steijn ook wat kansen. De grootste was ook meteen raak.

Koki Saito draaide Sam Beukema dol aan de linkerkant van het veld waarna de Japanner een puntgave voorzet op het hoofd van Tobias Lauritsen deed belanden. De kopsterke Noor stond ook nog eens helemaal vrij waardoor het een koud kunstje voor hem was om de score te openen.

Na rust bleef Sparta een taaie tegenstander voor de thuisploeg en ontsnapte AZ zelfs nog. Lauritsen stond aan het eind van een scherpe counter en schoot hard op de kruising. Omdat de Noor de genadeklap niet had uitgedeeld mocht AZ nog lang blijven geloven in een goed resultaat.

Dat leverde een spannende slotfase met flink wat kansen op. Jens Odgaard kreeg twee goede kansen op de gelijkmaker. Eerst stond keeper Olij in de weg en even later kopte de Deen vanaf een paar meter afstand op de lat. Weer een paar minuten later raakte Yuki Sugawara de paal.

Nederlaag komt hard aan bij AZ, Sparta-keeper Olij blij met zege op topclub

AZ pompte de bal vervolgens nog een paar de vijandelijke zestien in, maar gescoord werd er niet meer. Dankzij de 4-0 zege van PSV op Excelsior hebben de Eindhovenaren vijf punten meer dan AZ. Nummer drie Ajax heeft twee punten meer, maar wel een wedstrijd minder gespeeld.