NOS Sport

Titelverdediger Bloemendaal sleept dankzij strafcorners finaleplaats EHL binnen

Titelverdediger Bloemendaal gaat naar de finale in de Euro Hockey League. In Amstelveen versloeg de ploeg zaterdagmiddag Racing Club Brussel met 4-1.

De twee huidige landskampioenen bevochten elkaar in de felle zon in het Wagener stadion.

Het geheime wapen van Bloemendaal? De strafcorners (al gaan er ook een paar mis)

Het begon met billenknijpen voor Bloemendaal dat dankzij een interventie van Teun Beins de bal van Cédric Charlier net niet het net in zag vliegen. Even later weer geen geluk voor de Belgen: ze verloren hun referral door een strafcorner te claimen die niet werd toegekend na overleg met de videoscheids.

Strafcornerwapen weigert soms

Het moreel bij de Belgen zakte en daarna moesten ze moeite doen om Bloemendaal van hun helft te poetsen. Het harde werk resulteerde in een strafcorner, die gemist werd door strafcornerspecialist Tim Swaen. Maar bij aanvang van het tweede kwart kreeg de ploeg van coach Rick Matthijsen opnieuw een strafcorner en die was raak: een loepzuiver schot in de linker bovenhoek, Swaens derde in dit toernooi.

Bloemendaal bouwde elke aanval zorgvuldig op over de flanken en kreeg daardoor een aantal kansen, die op onverklaarbare wijze niet tot de tweede treffer leidden. Het moest toch echt, zoals zo vaak bij Bloemendaal, van de strafcorners komen. Daarvan mislukte de helft, maar in het derde kwart zat er dan toch weer een pareltje bij - na een beetje geluk.

Want de bal werd hoog gepusht; uitloper Victor Wegnez liet een blauwe plek op zijn bovenbeen zien. Toch gaf de scheidsrechter een nieuwe corner. Beins schoot de bal hard op goal, waarna Roel Bovendeert dankzij een snoekduik-tip-in de tweede treffer maakte: 2-0.

Oog voor de bal

Het was niet dat Racing Brussel geen tegenstand bood. Helemaal in het derde kwart voerden de Belgen de druk flink op en troefden ze de Bloemendalers af in één-op-één-duels. Maar verdedigend hadden de Nederlanders constant oog voor de bal en niet voor de schijnbeweging, waardoor een aanval in de cirkel dan toch weer kinderlijk eenvoudig werd afgewend.

Roel Bovendeert, Glenn Schuurman en Floris Wortelboer vieren de 2-0

Over dat oog voor de bal houden: in het laatste kwart ontstond een glansrol voor keeper Maurits Visser bij een strafcorner voor Racing. Twee verdedigers van Bloemendaal liepen te vroeg uit en werden beiden naar de middenlijn gestuurd. Met drie man moest de ploeg de goal verdedigen en dat lukte dankzij Visser, die het harde schot wegwerkte.

Kort daarop maakte Charlier voor de Belgen dan toch de aansluitingstreffer door Visser nét te passeren met een slim balletje: 2-1.

In een gevecht om de finaleplaats maakte Bloemendaal zich nog even flink kwaad en verhoogde met de zevende strafcorner na een push van Jasper Brinkman de voorsprong tot 3-1.

Bekijk de reactie van Jasper Brinkman na de wedstrijd:

Brinkman: 'Ging niet vanzelf, maar klaar om de derde titel op rij te pakken'

Van een laatste poging van de Belgen om de keeper te wisselen en met een extra veldspeler te spelen maakte Bloemendaal handig gebruik: na een lange bal van Jasper Brinkman naar Thierry Brinkman maakte Wortelboer het in de cirkel fantastisch af: 4-1.

Rott-Weiss Köln of Atlètic Terrassa?

Bloemendaal is net als vorig jaar door naar de finale maandag op Tweede Paasdag tegen Rot-Weiss Köln of Atlètic Terrassa, die elkaar zondagmiddag treffen.

Gastheer Pinoké sloot het toernooi af op de vijfde plaats. Dat deed de ploeg door het Duitse Harvestehuder met 5-4 te verslaan. Strafcornerspecialist Alexander Hendrickx was goed voor vijf doelpunten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl