NOS Sport

Steenbergen verrast met Nederlands record op 400 wissel: 'Leuk voor erbij'

Zwemster Marrit Steenbergen heeft bij kwalificatiewedstrijden in Eindhoven het Nederlands record op de 400 meter wisselslag verbeterd.

De specialiste op de vrije slag tikte in de series aan na 4.44,28 en was daarmee 0,45 sneller dan het oude record, dat sinds 2016 in handen was van Wendy van der Zanden.

Steenbergen noemde het onderdeel "een leuk uitje" en deed alleen mee omdat ze vrijdag verder niets op het programma had staan.

"We trainen er helemaal niet op. Ik beheers alle vier slagen, dus ik dacht: 'we gaan het gewoon een keer proberen'. Een Nederlands record is natuurlijk supermooi."

Ondanks haar recordtijd is de 400 meter wisselslag - die ze pas voor de derde keer in haar loopbaan zwom - voorlopig geen serieus doel voor de 23-jarige Friezin. "Dit is leuk voor erbij, maar op een WK doe je niet mee met deze tijd."

Haar tijd was ook niet snel genoeg om te voldoen aan de limieten voor de WK van komende zomer in Fukuoka (4.43,06) of de Spelen van volgend jaar in Parijs (4.38,53)

Wereldrecord McIntosh

Het wereldrecord op de 400 meter wisselslag staat op naam van Summer McIntosh. Het pas 16-jarige Canadese toptalent tikte begin deze maand aan na 4.25,87 tijdens kwalificatiewedstrijden voor de WK.

Steenbergen voldeed donderdag wel aan de olympische limiet op de 200 meter vrije slag. De regerend Europees kampioene zwom een persoonlijk record van 1.56,22 en bleef daarmee ruim een seconde onder de internationale eis van 1.57,26.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl