Schade aan de container in Gouda
NOS NieuwsAangepast

Morgen weer treinen over door schip geraakte spoorbrug bij Gouda

In Gouda is een vrachtschip tegen een spoorbrug gevaren. Vanwege de ontstane schade aan de Lage Gouwespoorbrug kunnen er minder treinen rijden, melden spoorbeheerder ProRail en de Nederlandse Spoorwegen.

Het is de tweede keer dat dit vrachtschip tegen de brug in Gouda vaart. Dat gebeurde ook al in 2018. Toen voer een andere kapitein dan vandaag op het schip. De schade daarvan was nog maar enkele maanden geleden volledig hersteld. Het is volgens ProRail te vroeg om te zeggen wat vandaag de oorzaak van de aanvaring was.

Volgens de NS is een spoor versperd en rijden er nu twee in plaats van vier treinen per uur op het traject tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. Dat gebeurt via een andere, naastgelegen brug.

ProRail heeft de beschadigde brug vandaag geïnspecteerd en spreekt van forse schade. "Zoals het er nu naar uitziet moeten we eerst een flink stuk verstevigen voordat de eerste treinen weer over de brug kunnen", zegt een woordvoerder tegen de NOS.

De spoorbeheerder begint vanavond met de herstelwerkzaamheden. De verwachting is, "als alles goed gaat", dat er vanaf 05.00 uur morgenochtend weer treinen over de brug kunnen rijden. "Dat is hard nodig, want het is een omleidingsroute. Dat hier nu schade is, is heel onfortuinlijk voor reizigers die al last hebben van het ongeluk bij Voorschoten."

Scheepvaart gestremd

De aanvaring heeft ook gevolgen voor het scheepvaartverkeer, meldt de brandweer Hollands Midden. Schepen hoger dan zeven meter kunnen voorlopig niet doorvaren, omdat de brug niet opent. Die herstelwerkzaamheden - zodat de scheepvaart weer kan passeren - gaan volgens ProRail "wat langer duren".

Ook een container op het schip, geladen met onder meer bier, heeft schade en is deels ingedeukt:

Treinverkeer Gouda gestremd na botsing tegen spoorbrug

Het schip dat de brug raakte was volgens openbare data vannacht rond 04.00 uur vertrokken vanuit de containerterminal Alpherium in Alphen aan den Rijn. Vanuit die locatie worden onder meer producten van de Heineken-brouwerij in Zoeterwoude naar de haven van Rotterdam vervoerd. Het schip is inmiddels weg uit Gouda en onderweg naar Moerdijk om te lossen.

Directeur Luc Smits van exploitant CCT is vanochtend gaan kijken op het schip. Hij heeft geen idee hoe het ongeluk kon gebeuren en spreekt van een "hele vreemde situatie".

"Het betreft maar één container die geraakt is", zegt hij. "Andere containers waren er al onder. Dat maakt het zo gek." Ook kan het schip er nu gewoon onderdoor, stelt de directeur vast. "Technisch is vastgesteld dat het schip in goede staat is, dus daar is niets mee aan de hand." Volgens Smits is de kapitein ervaren en bekend met het gebied.

Vorig jaar hersteld

Bij de aanvaring in 2018 was er sprake van een hoge waterstand. De containers van het schip waren toen leeg.

Door die aanvaring ontstond een soort knik in de zijkant van de brug, en waren diverse onderdelen vervormd. Eind vorig jaar is de schade pas hersteld.

"Het is bijzonder ongelukkig dat het zo kort erna alweer misgaat", zegt de woordvoerder van ProRail. "Er zal naar gekeken worden hoe het in relatief korte tijd mis heeft kunnen gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl