NOS Nieuws

Wekdienst 7/4: Werk aan spoor bij Voorschoten gaat door • Voetbal Oranjevrouwen tegen Duitsland

Goedemorgen! Op deze Goede Vrijdag wordt er verder gewerkt aan de berging van de verongelukte intercity in Voorschoten. Verder presenteren verkenners in Limburg en Drenthe hun bevindingen over de vorming van een college van Gedeputeerde Staten.

Eerst het weer: vanmorgen overheerst de bewolking en valt er soms wat regen of een bui. Vanuit het noorden wordt het geleidelijk droger en breekt vanmiddag soms de zon door. Het wordt maximaal 10 tot 12 graden. De komende dagen schijnt vaker de zon.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Verkenners in Limburg en Drenthe presenteren hun bevindingen over de vorming van een college van Gedeputeerde Staten. BBB werd in die provincies veruit de grootste.
  • Er wordt verder gewerkt aan de berging van de intercitytrein die dinsdag ontspoorde bij het treinongeluk in Voorschoten. Het duurt tot zeker 18 april voordat er weer treinen kunnen rijden.
  • Het is Goede Vrijdag. In een aantal kerken wordt traditioneel de Matthäus Passion opgevoerd. Premier Rutte is aanwezig bij een uitvoering in de Grote Kerk in Naarden.
  • De vrouwen van Oranje spelen vanaf 20.00 uur een vriendschappelijke voetbalwedstrijd tegen Duitsland. Het duel in Sittard is rechtstreeks te volgen bij de NOS, op NPO 3, NOS.nl en de NOS-app en met flitsen op NPO Radio 1.

Wat heb je gemist?

Vakbonden en werkgevers zijn het eens geworden over een nieuwe cao voor het streekvervoer. De werknemers krijgen stapsgewijs 15 procent meer loon en een eenmalige uitkering van duizend euro. Ook komen er maatregelen om de werkdruk te verlagen, zoals extra pauzes.

De vakbonden hebben lang actie gevoerd om hun eisen kracht bij te zetten. Wekenlang reden er twee of drie dagen per week minder bussen. Half maart zijn de acties opgeschort omdat er weer werd gepraat. Het cao-akkoord moet nog wel worden voorgelegd aan de leden van de vakbonden. Onder de cao vallen zo'n 13.000 mensen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Onvrede over de huizenprijzen, inflatie, klimaat en racisme. Het is niet alleen voelbaar, maar ook steeds beter hoorbaar: er is meer punkmuziek. Dat herkennen poppodia en festivals, blijkt uit een rondgang van NOS op 3. Het genre lijkt weer op te laaien, ook bij grote festivals zoals Paaspop.

Bekijk in onderstaande video waarom punk juist nú weer oplaait:

Punk is niet dood

Goede vrijdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl