Vliegtuigen op Schiphol
NOS NieuwsAangepast

Rechter fluit kabinet terug: Schiphol hoeft dit jaar niet te krimpen

De krimp van Schiphol later dit jaar gaat niet door. De rechter heeft in een kort geding geoordeeld dat het kabinet het besluit om minder vliegtuigen vanaf de luchthaven te laten vertrekken niet mocht nemen.

KLM had de rechtszaak tegen de staat aangespannen en werd daarin gesteund door verschillende luchtvaartmaatschappijen. Volgens de maatschappijen zijn er andere manieren om uitstoot en geluidsoverlast te beperken dan krimp, zoals het inzetten op stillere vliegtuigen.

Ze wezen ook op Europese regels die zouden zijn overtreden. Daar gaat de rechter in mee, het kabinet heeft niet de juiste procedure doorlopen. Volgens de Europese regels mag de beslissing voor krimp alleen worden genomen als alle partijen zijn geraadpleegd, de maatregelen tegen geluidshinder in kaart zijn gebracht en ook is gebleken dat die maatregelen onvoldoende werken.

Vanaf november dit jaar wilde het ministerie het aantal vluchten op Schiphol terugbrengen van 500.000 naar 460.000. Een jaar later moet dat nog verder terug, naar 440.000 vluchten. Het kabinet is wel bezig met het doorlopen van de procedure voor de tweede vermindering. KLM: "We werken liever samen dan dat we elkaar tegenkomen in de rechtszaal. Het kort geding was helaas nodig omdat we duidelijkheid nodig hadden van de rechter; begin mei moet de capaciteit voor aankomende winter worden vastgesteld. Die duidelijkheid is er nu."

'Krimp gaat er komen'

Voor de koepelorganisatie voor luchtvaartmaatschappijen Barin komt de uitspraak van de rechter niet als verrassing. Voorzitter Marnix Fruitema ziet dit als een stap om samen verder te praten over de toekomst van de luchthaven. "We willen volgens mij allemaal uiteindelijk hetzelfde, maar er moet ook perspectief worden gegeven aan de sector. Daar gaan we samen aan werken."

Milieuorganisaties reageren teleurgesteld op de uitspraak. "Deze uitspraak zorgt misschien voor uitstel, maar die krimp van Schiphol gaat er komen. Daar zijn we van overtuigd." Het ministerie van Infrastructuur zegt de uitspraak te bestuderen en nadenken over 'mogelijke vervolgstappen.'

De zaak waar de rechter uitspraak over deed staat los van de plannen die Schiphol gisteren bekendmaakte. De luchthaven wil geen vluchten in de nacht meer toestaan om geluidsoverlast tegen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl