Supermarkteigenaar Ad de Jong en twee vrijwilligers die hem bijstaan
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Weer dorpssupermarkt gered, met energiezuinige vriezer in Schoonrewoerd

De enige supermarkt in Schoonrewoerd is gered. Even leek het erop dat de hoge energieprijzen het einde betekenden voor de winkel in het Utrechtse dorp, maar bewoners zamelden geld in zodat de eigenaar een energiezuinige vriezer kon aanschaffen.

Ook gaan meer dan twintig vrijwilligers uit het dorp helpen bij het werk in de winkel. "Ik heb ook iemand voor de vriezer", zegt supermarkteigenaar Ad de Jong bij RTV Utrecht. "Een pensionado dierenarts. Die komt iedere vrijdagmorgen en dan is de diepvries daarna netjes gevuld en gespiegeld."

Schoonrewoerd is een dorp met ruim 1600 inwoners tussen Leerdam en Culemborg. September vorig jaar sloeg De Jong alarm. Met de almaar stijgende energieprijzen zou het hem niet lukken om de enige supermarkt open te houden. "Waar we nu 1100 euro betalen voor de energie, komt er volgend jaar 3000 euro bovenop. Dat redden we gewoon niet meer", zei hij toen.

Daarmee zou niet alleen een winkel verdwijnen, maar ook een ontmoetingsplek. "Je moet het zo zien: wij zijn een soort lijm in het dorp. Hier komen mensen elkaar tegen, maken een praatje en kun je ook nog je boodschappen halen. Als dat wegvalt... dat zou vreselijk zijn."

Kijk hier hoe de buurtbewoners geld hebben ingezameld en meewerken in de supermarkt:

Energiezuinige vriezer redt supermarkt met hoge energiekosten

Maar dat liet het dorp dus niet gebeuren; in totaal is 70.000 euro ingezameld. De Jong liet gisteren een nieuwe diepvries plaatsen. "Deze vriezers zijn veel zuiniger. Het scheelt zo'n 150 euro per week", aldus De Jong. Door sowieso flink zuiniger aan te doen en straks ook nog nieuwe koelingen te plaatsen die ook zijn gesponsord door het dorp, kan de winkel openblijven.

Ook de vrijwilligers zijn erg welkom, voor klussen als de voorraad checken en producten prijzen. Hélène Broekhof helpt bij allerhande werkzaamheden: van brood snijden tot kaas aanvullen en kassawerk. Zij woont pas een jaar in Schoonrewoerd en is net met pensioen. "Het leek me leuk om het dorp te leren kennen. Elke ochtend ontmoet ik weer iemand die ik nog niet eerder gezien heb."

Hechte gemeenschap

Wat het zegt over het dorp dat het lukt om een supermarkt open te houden? "Het is een hechte gemeenschap", vindt vaste medewerker Sandra Rijk. "Mensen hier hebben veel voor elkaar over."

Aan het eind van de dag is de diepvries geïnstalleerd en kan de stroom erop. De vrijwilligers staan klaar om de vakken te vullen. "Ik ben trots", zegt De Jong glunderend.

Ook elders in het land nemen bewoners vaak het initiatief om hun winkels te behouden. Vorig jaar augustus bijvoorbeeld redden de inwoners van Ilpendam, een dorp ten noorden van Amsterdam, hun enige supermarkt. Zij kochten zelfs het pand aan waar de winkel in zit. In het Groningse dorp Sauwerd richtten bewoners een coöperatie op en werden mede-eigenaar van hun enige supermarkt.

Advertentie via Ster.nl