NOS Voetbal

Slot weigert Feyenoord favoriet te noemen in bekerklassieker: 'Ligt dicht bij elkaar'

Slot ziet geen favoriet voor derde Klassieker: 'Ligt dicht bij elkaar'

Wie is er nou favoriet voor de Klassieker in de beker van woensdagavond: de trotse koploper in de eredivisie Feyenoord of toch het geplaagde Ajax? Feyenoord-trainer Arne Slot had er wel een antwoord op: geen van beide.

Ajax-trainer John Heitinga kroop eerder op de dag wat in de underdogrol. "Feyenoord is de favoriet", zei hij toen. "Ze spelen thuis. Nationaal en internationaal maken ze indruk."

Maar Slot weigerde die aangeboden favorietenrol helemaal te omarmen. In de competitie eindigde het in Rotterdam in een 1-1 gelijkspel. In Amsterdam won Feyenoord twee weken geleden met 3-2.

Het kwaliteitsverschil was minimaal, vond Slot. "Zowel uit als thuis lag het volgens mij heel dicht bij elkaar. Wij kregen in De Kuip nog een enorme kans op de overwinning, terwijl Mohammed Kudus Ajax in de Arena op voorsprong had kunnen schieten. Even later maakten wij de winnende. Dat geeft wel aan hoe close het was."

Op de persconferentie in aanloop naar de de derde Klassieker van het seizoen ging het ook over het moment kort voor de vorige editie, toen aanvoerders Orkun Kökçü en Dusan Tadic elkaar geen hand gaven.

Wat gebeurde er nou precies? Niet veel, legde Slot uit. "Dat was veel minder spannend dan men deed vermoeden. Het duurde even voordat Tadic bij de toss stond. Daarna was er even wat verwarring over wie de aftrap ging nemen. Dat was alles."

Dusan Tadic (links) met Orkun Kokcu

Een (kleine) storm in een glas water dus. "Morgen steekt Orkun als aanvoerder van de thuisspelende partij als eerste zijn hand uit. En die zal Tadic heus niet weigeren."

Wellenreuther op doel

In de vorige Klassieker speelde doelman Timon Wellenreuther een cruciale rol, met een knappe reflex op het schot van Kudus. Ook tegen Sjachtar Donetsk en Sparta blonk de Duitser uit. "Nu hij meer heeft gespeeld, zie je dat hij ook die extra ballen begint te pakken. Fijn voor hem en voor ons."

Ondertussen is Justin Bijlow bijna weer wedstrijdfit. "Justin heeft nu twee keer vol meegetraind, maar de training van vandaag stelde weinig voor omdat we morgen spelen. Maar we weten dat hij razendsnel in vorm kan raken na eruit te hebben gelegen. Dat hij als hij fit is onze eerste keeper is, weet iedereen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl