Ethan Hayter is de concurrentie te snel af
NOS Wielrennen

Hayter sprint naar winst in eerste etappe Ronde van het Baskenland

De eerste etappe van de 62ste Ronde van het Baskenland, een WorldTour-koers, is gewonnen door Ethan Hayter. De Britse renner van Ineos kwam na 165 kilometer over veelal glooiend terrein als eerste over de meet in Labastida, waar hij de snelste was in de massasprint.

De Zwitser Mauro Schmid werd naar de tweede plaats verwezen en de Spanjaard Jon Aberasturi finishte als derde.

Drie vluchters

Kort na het startschot in Vitoria-Gasteiz, waar later dit jaar ook de tweede etappe van de Tour de France begint, gingen drie man ervandoor. Cristian Rodriguez, Jon Barrenetxea en Txomin Juaristi namen een voorsprong van maximaal vier minuten en bereikten als eersten de top van de Opakua, het enige obstakel van betekenis van de dag, op zo'n 130 kilometer van de meet.

Het peloton, met onder meer Tour-winnaar Jonas Vingegaard, Steven Kruijswijk, Bauke Mollema en Daniel Felipe Martínez, de winnaar van vorig jaar, in de gelederen, hield het leidende trio binnen schootsafstand. Met nog 30 kilometer voor de wielen werden ze in de kraag gevat.

Juaristi had de eerste tussensprint gewonnen en daar drie bonificatieseconden opgestreken. Bij de tweede tussensprint, op 20 kilometer van de finish na een stukje oplopende weg, was Martínez de snelste. Hij troefde Vingegaard en Marc Soler af.

In de slotfase van de etappe volgden de korte klimmetjes elkaar in hoog tempo op. Dat kon niet voorkomen dat de ritwinst in een massasprint beslist werd. Daarin was Ethan Hayter, perfect gelanceerd door Ineos-ploeggenoot Omar Fraile, de concurrentie ruimschoots te snel af.

Dankzij de tien bonificatieseconden die hij ermee verdiende, werd de 24-jarige Brit ook de eerste drager van de leiderstrui.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl