NOS Sport

Medvedev pakt in Miami vierde titel van 2023 met zege op niet-fitte Sinner

Medvedev pakt in Miami vierde titel van 2023 met zege op niet-fitte Sinner

Het masterstoernooi van Miami is een prooi geworden voor Daniil Medvedev. De Russische nummer vijf van de wereld rekende in de eindstrijd in twee sets af met Jannik Sinner, de nummer elf van de wereld die in de halve finales in een boeiend gevecht titelverdediger Carlos Alcaraz op de knieën had gekregen.

In de finale oogde de 21-jarige Italiaan niet honderd procent fit en daar wist de met veel geduld spelende Medvedev wel raad mee: 7-5, 6-3. Het was de vierde titel van het jaar voor de Rus na zijn winst in Dubai, Doha en Rotterdam.

Zesde confrontatie

Beide toppers stonden vijf keer eerder tegenover elkaar. De laatste ontmoeting was in de finale van het recente toernooi in Ahoy. Medvedev trok daar na een verloren eerste set uiteindelijk overtuigend aan het langste eind (5-7, 6-2, 6-2), waardoor de Rus zijn ongeslagen status tegen Sinner met weer een partij verlengde.

Sinner had in Miami indruk gemaakt met overwinningen op onder anderen Andrej Roeblev en vooral Alcaraz, de nummer één van de wereld en onlangs nog de beste in Indian Wells. Medvedev, die dit jaar al vijf finales speelde en alleen in Indian Wells als verliezer van de baan stapte, had een eenvoudigere route achter de rug met onder meer een walk-over in de derde ronde.

Jannik Sinner

Medvedev begon met twee lovegames op eigen service, terwijl tussendoor Sinner een dikke tien minuten nodig had om zijn eerste opslagbeurt te winnen. Ook zijn derde servicebeurt begon Medvedev onberispelijk met twee punten op rij. Maar twee opeenvolgende dubbele fouten luidde een lastige game in, die de Rus na nog een derde dubbele fout en vijf breakpoints tegen uiteindelijk moest inleveren bij zijn uitdager.

Medicatie

Lang kon Sinner niet genieten van het voordeeltje. Hij schonk Medvedev met een eigen fout een breakpoint, waarna een forehand van de Italiaan onfortuinlijk via de netband buiten de lijnen vloog. Na het serviceverlies kreeg Sinner even bezoek van de dokter, die hem medicatie overhandigde.

De Italiaan, die na afloop prijsgaf zich bij het opstaan al niet in opperbeste conditie te voelen, probeerde vanaf dat moment nog nadrukkelijker de rally's kort te houden, maar kon op 5-6 een tweede breek niet voorkomen. Zijn zoveelste onnodige fout van de set werd hem fataal.

Daniil Medvedev

Het dreigde snel de verkeerde kant op te gaan voor hem, toen hij zijn eerste servicegame in de tweede set opnieuw niet tot een goed einde wist te brengen. Dat was echter buiten zijn veerkracht gerekend, want Sinner sloeg, geholpen door enkele Russische foutjes, onmiddellijk terug. Het bleek een laatste oprisping.

Vijfde masterstitel

De 27-jarige Medvedev, die vooral bezig was de bal in het spel te houden en zijn opponent hard liet werken voor de punten, wist Sinner nogmaals een servicegame afhandig te maken en dus een break voor te komen. Dat was genoeg voor zijn vijfde masterstitel en zijn negentiende toernooizege in totaal.

Pleister op de wonde voor Sinner is dat hij zich ondanks de nederlaag op de nieuwe wereldranglijst terug zal vinden op de negende plaats, een positie die waarop in november 2021 ook al eens terechtkwam. Medvedev, een voormalig nummer één, stijgt één plekje naar de vierde plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl