Ryuichi Sakamoto op het Filmfestival in Berlijn in 2018
NOS Nieuws

Japanse componist Ryuichi Sakamoto (71), bekend van filmmuziek, overleden

De Japanse muzikant en componist Ryuichi Sakamoto is op 71-jarige leeftijd overleden. Sakamoto was onder meer bekend van de muziek die hij componeerde voor bekende films, zoals The Last Emperor, Merry Christmas, Mr. Lawrence en The Revenant.

In Japan werd Sakamoto eind jaren 70 bekend als lid van de driekoppige synthesizer-rockgroep Yellow Magic Orchestra. De band gold als pionier in de elektronische muziekscene. De groep had ook internationaal succes en werd genomineerd voor meerdere Grammy's.

Voor zijn muziek voor The Last Emperor won Sakamoto in 1988 een Oscar. Hij was de eerste Japanner die de award voor Best Original Music Score won. In Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983), waarvoor hij de soundtrack schreef, speelde hij zelf ook mee. De hoofdrol in deze film was voor het Britse pop-icoon David Bowie.

Het titelnummer van de soundtrack werd wereldwijd een hit:

In 1992 componeerde Sakamoto de muziek voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Barcelona, die meer dan een miljard kijkers trok.

Sakamoto trouwde drie keer en kreeg vier kinderen. In januari 2021 maakte hij bekend dat hij was gediagnosticeerd met endeldarmkanker en dat hij herstellende was van een operatie. Op zijn website schreef hij: "Vanaf nu leef ik met kanker, maar ik hoop nog een tijdje muziek te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl