Ter illustratie: drag queens bij een optreden in Blackpool, het Verenigd Koninkrijk
NOS Nieuws

Rechter VS blokkeert op laatste moment wet die dragshows verbiedt

Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft gisteren op het laatste moment een wet geblokkeerd die drag shows verbiedt in de staat Tennessee. De wet zou vandaag in werking treden, maar is volgens de rechter in strijd met de grondwet.

De wet is een primeur voor de VS en verbiedt dragqueens om op te treden op openbare plekken, voor kinderen of in de buurt van scholen. Begin vorige maand zette de republikeinse gouverneur Bill Lee zijn handtekening onder het omstreden wetsvoorstel.

Het woord drag komt niet voor in de nieuwe wet. In de tekst staat dat "cabaret bedoeld voor volwassenen" niet is toegestaan op openbare plekken of ergens waar een kind het kan zien. Het verbod geldt voor topless dansers en strippers, maar ook voor mannelijke en vrouwelijke imitators die optredens verzorgen die "schadelijk voor kinderen" zijn.

Een theatergroep uit de stad Memphis, die regelmatig dragshows opvoert, spande vorige week een rechtszaak aan tegen de staat Tennessee. Volgens die groep is de wet in strijd met het Eerste Amendement in de grondwet, dat vrijheid van meningsuiting en expressie beschermt.

In deze video vertellen een predikant en een dragqueen in Tennessee wat zij vinden van de wet:

Omstreden wet voor dragqueens voedt de spanningen in Tennessee

Enkele uren voordat de wet in zou gaan, heeft de rechter de theatergroep - in ieder geval tijdelijk - gelijk gegeven. Volgens de rechter heeft de staat niet voldoende kunnen onderbouwen dat de wet noodzakelijk is, en is de beschrijving van de verordening te vaag en te breed.

Zo zou de wet geen duidelijk onderscheid maken tussen - bijvoorbeeld - een optreden van een dragqueen in een rokje en een topje en een soortgelijk optreden in dezelfde outfit van een cheerleader van een sportteam.

Bovendien heerst er verwarring over de locaties waar de optredens volgens de wet verboden zijn. "Valt een privéwoning hier ook onder? En een kampeerterrein in een natuurpark?", aldus de rechter in de uitspraak. "Uiteindelijk is de tekst van de wet in strijd met het Eerste Amendement van de grondwet."

Obsceen

Door de uitspraak van de rechter is het ingaan van de wet met minstens veertien dagen uitgesteld. "Als de staat Tennessee uitingen die het als obsceen beschouwt wil verbieden, moet dat gebeuren binnen de grenzen van de Amerikaanse grondwet", vindt de rechter. De volgende stap is nu een nieuwe zitting, waarin de staat probeert de bezwaren van de rechter en de theatergroep te weerleggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl