NOS SportAangepast

Verstappen maakt indruk in kwalificatie en pakt poleposition voor GP Australië

Max Verstappen start de Grand Prix van Australië zondag van poleposition. In de kwalificatie hield hij Mercedes-coureurs George Russell en Lewis Hamilton achter zich. Nyck de Vries overleefde de eerste kwalificatiesessie en plaatste zich als vijftiende voor de race.

De kwalificatie op Albert Park was nog maar nét begonnen of Verstappens teamgenoot Sergio Pérez stond weer in de grindbak, waar hij zichzelf in de derde training ook al tweemaal terug vond. De Mexicaan kende zo een dramatische zaterdag in Melbourne, waar hij juist zo graag wilde laten zien dat hij kan wedijveren met Verstappen.

In eerste instantie leek Pérez simpelweg te laat op de rem te trappen toen hij die gewraakte bocht met grindbak inging, maar aan zijn reactie over de boordradio te horen speelde een technisch probleem hem parten.

"Wéér ditzelfde issue jongens, dit moeten we echt oplossen', zei Pérez. Even later moest hij toezien hoe zijn wagen uit de bak werd getakeld, in de wetenschap dat hij zondag achteraan de grid moet starten.

Pérez was trouwens zeker niet de enige coureur die moeite had met het stratencircuit van Albert Park. De baan werd met de jaren sneller en is zeker als het asfalt vochtig is moeilijk te controleren.

Sterke sessie De Vries

Toen de rode vlag voor de crash van Pérez eenmaal was opgeheven, zette Verstappen een aantal sterke rondes neer. Hij reed met overtuiging naar de snelste tijd van de sessie. Lewis Hamilton en Fernando Alonso volgden.

Nyck de Vries plaatste zich met de veertiende tijd voor de tweede sessie, een belangrijke opsteker na een moeizame seizoenstart.

De Vries plaatste zich voor de eerste keer dit seizoen voor Q2

In de eerste twee race-weekenden van 2023 had De Vries nog grote moeite met zijn AlphaTauri, maar in Melbourne had hij meer controle. De Vries hield zijn teamgenoot Yuki Tsunoda achter zich en plaatste zich voor de eerste keer in dit seizoen voor Q2.

In die tweede sessie kwam De Vries tekort en reed hij de vijftiende en dus laatste tijd. Verstappen was wederom oppermachtig. Zijn snelste rondetijd werd alleen bedreigd door een overstekende loopvogel, die hij met een ruk aan het stuur nog net wist te ontwijken.

Geweldige laatste ronde

In de laatste sessie probeerde Verstappen meteen de toon te zetten, maar dat mislukte door een lelijke stuurfout in de bocht. Hamilton, Alonso, Russell en de Ferrari-rijders Carlos Sainz en Charles Leclerc waren daardoor een stuk sneller.

GP van Australië bij de NOS

Maar Verstappen gaf niet op en reed een minuut voor het einde van de kwalificatie een ijzersterke ronde van 1.16,732. Russell en Hamilton kwamen bij die tijd nog het meest in de buurt, maar ook zij konden de regerend wereldkampioen niet van pole afhouden.

Verstappen was na de kwalificatie dik tevreden met zijn eerste poleposition in Australië. "Ik ben heel blij met die laatste ronde die ik reed. Ik heb zin in morgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl