Bij doorzoekingen in de gemeente West-Betuwe werd meer dan een miljoen euro gevonden
NOS Nieuws

Tientallen arrestaties voor ondergronds bankieren, ook in Nederland

In een groot internationaal onderzoek naar ondergronds bankieren en cocaïnehandel hebben internationale diensten de afgelopen dagen dertig verdachten opgepakt. Onder hen zijn zeven mensen die werden aangehouden door de Nederlandse politie en de FIOD. Dat gebeurde dinsdag en woensdag in Nederland en Spanje.

De andere verdachten werden gearresteerd door onder meer de Franse politie. Ook zijn locaties doorzocht in Roemenië.

De 'Nederlandse' arrestanten zijn een vrouw uit Roemenië en vier mannen en twee vrouwen uit Den Haag, Amsterdam, Waardenburg, Rucphen en Hellouw. Alle verdachten zijn aangehouden voor witwassen en/of drugshandel.

Miljoenen euro's per maand

Tijdens het onderzoek wist de politie een netwerk van ondergrondse bankiers bloot te leggen en sleutelfiguren op te sporen. Een rechercheteam dat is gespecialiseerd in het opsporen van illegale financiële activiteiten, startte in 2021 een onderzoek naar ondergronds bankieren nadat een aantal versleutelde berichten was onderschept.

Daaruit bleek dat een aantal verdachten cruciaal is voor het ondergrondse geldverkeer tussen criminelen, en dat het om miljoenen euro's per maand ging.

Dinsdag doorzocht de politie woningen, bedrijfspanden en auto's in Hellouw, Spijkenisse, Waardenburg, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rucphen. Alleen al in Hellouw werd ruim een miljoen euro aan contant geld gevonden.

In totaal werd meer dan twee miljoen euro in beslag genomen, net als auto's met verborgen ruimtes en dure spullen zoals horloges en een exclusieve whiskyverzameling. Daarnaast is in verschillende landen beslag gelegd op bankrekeningen en onroerend goed.

Luxeleven

Sinds de moord op Peter R. de Vries richt justitie zich nadrukkelijk op het ontmantelen van grote criminele netwerken die de rechtsstaat bedreigen. Het ondergrondse bankenstelsel is essentieel voor die netwerken. Zo worden grote partijen drugs betaald, maar bijvoorbeeld ook corrupte douaniers en uitvoerders van liquidaties, zonder dat geld fysiek de grens over hoeft te gaan. Bovendien kunnen drugsbazen een luxeleven leiden in het buitenland door gebruik te maken van een ondergronds bankensysteem.

De politie vermoedt dat twee derde van alle betalingen voor cocaïnetransporten naar Nederland via dit soort ondergrondse banken gaat. Door die systemen onderuit te halen, hopen de opsporingsdiensten de macht van grote drugshandelaren te breken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl