Procul Harum tijdens opnames in Londen in 1967, met rechts tekstschrijver Keith Reid
NOS NieuwsAangepast

Overleden tekstdichter Keith Reid (Procol Harum) schreef 'in de schaduw van de Holocaust'

In een ziekenhuis in Londen is Keith Reid, de tekstdichter van Procol Harum, overleden aan de gevolgen van kanker. Hij was al jaren ziek. Reid stierf op 23 maart, hij is 76 jaar geworden.

Keith Reid was 'non performing' lid en 'huisintellectueel' van de band, die succes had in de jaren 60 en 70. Hij schreef de tekst van hun grootste hit A whiter shade of pale en alle andere songteksten van Procol Harum. Nadat deze band in 1977 was opgeheven, schreef hij songteksten voor andere muzikanten en bands, zoals Annie Lennox, Willie Nelson, Heart en Alan Parsons Project. Ook bracht hij twee eigen albums uit waarop verschillende artiesten zijn nummers vertolkten.

Zijn werk wordt gekenmerkt door een raadselachtige, duistere sfeer. Hij vermoedde dat dat uit zijn onderbewuste kwam als gevolg van zijn Joodse achtergrond. Zijn grootouders van vaderszijde en andere familieleden kwamen in de Holocaust om het leven.

Kristallnacht

Reid werd in 1946 geboren in Londen, uit een Pools-Joodse moeder en een Oostenrijks-Joodse vader. Zijn moeder was in Engeland geboren, zijn vader, een advocaat, was opgegroeid in Wenen. Na de Kristallnacht, de uitbarsting van Jodenhaat in Duitsland in 1938, werd hij opgesloten in het concentratiekamp Dachau. Daarna werd hij gedwongen Duitsland te verlaten en vestigde hij zich in Londen.

Reid kreeg een traditioneel joods-godsdienstige opvoeding, waar hij al jong tegen in opstand kwam. Toen hij 13 werd, weigerde hij mee te doen aan een bar mitswa, het overgangsritueel waarbij een joodse jongen toetreedt tot de geloofsgemeenschap.

Hij zei daar later over dat hij bij het jodendom alleen negatieve associaties had door het antisemitische gepest op school en de vele verhalen over de Holocaust die hij had gehoord.

Kat

Op zijn vijftiende ging hij van school en besloot hij dichter te worden. Bob Dylan werd zijn voorbeeld en zijn idool, maar zijn enigmatische gedichten doen meer denken aan het surrealisme van Salavador Dali en René Magritte. Ook zou hij zijn geïnspireerd door Franse avant-gardefilms. Aangenomen wordt verder dat hij dichtte onder de invloed van drugs, maar zelf zei hij dat hij alleen werd geïnspireerd door boeken.

In het 'Swinging Londen' van de sixties kwam hij tot grootse prestaties. In 1966 kwam hij in contact met de zanger en toetsenist Gary Brooker. Ze schreven een aantal songs, waaronder dus A whiter shade of pale. Daarna formeerden ze een band om de nummers uit te voeren.

Dat leidde in april 1967 tot de oprichting van Procol Harum, volgens Reid genoemd naar de kat van zijn drugsdealer, maar ook een mysterieuze naam die zoiets betekent als 'voorbij Aäron': procul is Latijn voor 'voorbij', Harun is een Arabische naam afgeleid van het Joodse Aäron.

Raadselachtig

A whiter shade of pale werd het tot dan toe grootste commerciële succes uit de nog jonge geschiedenis van de popmuziek: binnen een maand werden er 2,5 miljoen exemplaren van de single verkocht, uiteindelijk zouden er zo'n zes miljoen over de toonbank gaan.

De kracht van het nummer zit in de combinatie van op Bach gebaseerde orgelmuziek, jazzdrums, de humeurige zang van Brooks en de vervreemdende tekst van Reid over een verbroken relatie, 'de raadselachtigste tekst uit de geschiedenis van de popmuziek'.

Procol Harum wist het debuut nooit meer te overtreffen, maar er volgden wel degelijk een groot aantal nummers en albums van hoge kwaliteit, zoals A salty dog, Homburg, Conquistador en Grand Hotel, een nummer dat ook vaak is opgevoerd met symfonieorkest en groot koor.

Na het einde van de band vestigde Reid zich als songwiter in New York. Hij had een groot succes met de tot dan toe onbekende Australische zanger John Farnham voor wie hij You're the Voice schreef, dat in Australië het best verkochte nummer ooit werd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl