Publiek tijdens de show van Vrienden voor Amstel Live in januari van dit jaar
NOS Nieuws

Heineken: gegevens 22.000 bezoekers Vrienden van Amstel Live gelekt

De gegevens van maximaal 22.000 bezoekers die hebben meegedaan aan een onderzoek voor Vrienden van Amstel Live liggen op straat. Dat meldt bierbrouwer Heineken, dat de enquête door onderzoeksbureau Blauw liet uitvoeren. Software van dat bedrijf leidde eerder al tot datalekken bij NS en VodafoneZiggo.

Tijdens de laatste editie van de concertreeks stelde het onderzoeksbureau vragen aan bezoekers en verzamelde het persoonsgegevens. Door het datalek is mogelijk informatie als geslacht, leeftijd, opleiding en mailadressen naar buiten gekomen.

Heineken is als eigenaar van sponsor Amstel verbonden aan het evenement. De brouwer zegt de betrokkenen te hebben geïnformeerd en een melding te hebben gedaan bij Autoriteit Persoonsgegevens. Het bedrijf betreurt de situatie.

Lekken bij onder meer NS en Vodafone

Eerder werd bekend dat ook onder meer de NS, VodafoneZiggo en CZ zijn getroffen door dit datalek. Bij de NS en VodafoneZiggo lekten de gegevens van meer dan 700.000 klanten. Bij CZ gaat het om de gegevens van 3000 mensen.

Het lek kwam van een softwareleverancier waarmee Blauw samenwerkt. Volgens de marktonderzoeker zijn er bij in totaal veertien organisaties persoonsgegevens gelekt. Naar eigen zeggen is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een van die organisaties. Om hoeveel gegevens van klanten het hier gaat is niet bekend.

Woningcorporatie Stadgenoot waarschuwt dat de persoonsgegevens van zo'n 15.000 huurders mogelijk betrokken zijn bij het datalek. Het gaat om huurders die in het verleden zijn uitgenodigd voor een tevredenheidsonderzoek. Zij worden geadviseerd om op te passen voor nepbrieven, telefoontjes van oplichters en phisingsberichten.

Onderzoeksbureau Blauw heeft maatregelen genomen om het lek te dichten en herhaling te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl