Staking bij ING in Leeuwarden
NOS NieuwsAangepast

ING-medewerkers bezig met 'eerste 24-uurs staking ooit bij de bank'

"We zijn hier zo meteen klaar, je mag lekker genieten van je dag. Dus niet meer terugkomen en tot morgen 06.00 uur geen werk doen: dat is hoe een staking werkt", met die woorden sloten actievoerders van de vakbonden de stakingsbijeenkomst af in Leeuwarden. Daar verzamelden zich ING-medewerkers die 24 uur lang het werk hebben neergelegd.

Het gaat om medewerkers van de klantenservice en kantoren in het noordoosten van het land. Ze zijn ontevreden vanwege het uitblijven van een nieuwe cao voor de 14.000 medewerkers. ING zegt er alles aan te doen om te zorgen dat bankzaken gewoon kunnen doorgaan. Volgens de bank is er op dit moment geen impact van de staking en zijn alle kantoren open.

De vakbonden eisen een volledige inflatiecompensatie van 14,3 procent en een lagere werkdruk. Ook willen ze betere arbeidsrelaties. Volgens hen zijn die verstoord doordat de winst, 3,7 miljard in 2022, niet voor werknemers wordt gebruikt maar voor de aandeelhouders. "Dan kun je ervan op aan dat dit het vertrouwen van het personeel schaadt", zegt Duygu Akcay, bestuurder FNV Finance.

Volgens de vakbonden is het de eerste 24-uursstaking ooit bij de bank. Volgens FNV zijn ongeveer 500 mensen gaan staken, wat betekent dat ongeveer de helft van de afdelingen in Leeuwarden vandaag onbemand is.

'Geduld op'

De vakbonden hebben eerder publieksvriendelijke acties gevoerd, zoals een petitie en ludieke acties voor de deur. "Maar nu is het geduld op, je kan niet vriendelijk blijven praten", aldus Akcay.

ING bood deze maand een salarisverhoging tussen 4 en 7 procent per 1 juli, afhankelijk van de hoogte van het salaris. Volgend jaar zou daar voor iedereen nog eens minimaal drie procent salaris bij komen.

Ook hoogde de bank het maximum van de schalen op: daardoor kunnen mensen die aan het einde van de salarisschaal zitten, verder omhoog. Ook bood de bank een hogere kilometervergoeding. De bank noemt het bod "stevig en veelomvattend".

Volgens de vakbonden kunnen meer locaties in Nederland volgen als ING hen niet tegemoet komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl