Bolsonaro bij een politieke bijeenkomst in de VS
NOS Nieuws

Bolsonaro laat voor terugkeer weten: 'Ik ga de oppositie niet leiden'

De Braziliaanse oud-president Bolsonaro wil na terugkeer in eigen land niet de oppositie leiden. Hij wil zijn Liberale Partij wel helpen bij het oppositie voeren tegen de linkse president Lula da Silva. Bolsonaro zei dat in gesprek met CNN Brasil, kort voor zijn verwachte terugkeer naar Brazilië.

Na zijn verkiezingsnederlaag, en twee dagen voordat zijn ambtstermijn erop zat, vertrok Bolsonaro eind vorig jaar naar de Verenigde Staten, waar hij sindsdien verblijft. Alles wijst erop dat hij vandaag terugkomt naar Brazilië.

Bolsonaro zou zijn terugkeer aanvankelijk groots hebben willen aanpakken, met een tour door Brasilia in een open wagen. De autoriteiten zien daar echter weinig in, en hebben extra politieagenten en beveiliging geregeld.

Op 8 januari bestormden duizenden aanhangers van Bolsonaro het parlement, presidentieel paleis en het hooggerechtshof. Nog altijd is onduidelijk wat de rol van Bolsonaro daarbij precies was. Zelf zei hij er niets mee te maken te hebben. De bestorming werd ook wel vergeleken met de bestorming van het Capitool in Washington D.C.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl