Michel Houellebecq
NOS Nieuws

Nederlandse film met seksscènes Franse schrijver Houellebecq niet verboden

De Franse schrijver Michel Houellebecq verloor gisteren in Amsterdam wederom een rechtszaak die hij had aangespannen tegen het Nederlandse kunstenaarscollectief Kirac vanwege zijn rol in een film met seksscènes.

Houellebecq had eerder in Frankrijk al een vergelijkbare rechtszaak tegen het collectief verloren. Volgens de makers van de film wist Houellebecq heel goed waar hij aan begon toen hij toezegde mee te doen aan een film met seksscènes, zeiden ze in NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

De schrijver eiste dat de film waarin hij te zien is in erotische scènes, verboden werd. In de Amsterdamse rechtbank betoogde Houellebecq dat hij depressief was toen hij besloot mee te werken aan de film. Ook zou hij dronken zijn geweest bij het ondertekenen van het contract en niet hebben geweten waar hij mee instemde. De rechter in Amsterdam ging daar dus niet in mee.

'Vies gezicht'

In de film is Jini van Rooijen te zien, in een seksscène met Houellebecq en zijn vrouw in Parijs. Volgens Van Rooijen (artiestennaam Jini Jane) sloeg de schrijver aan op het idee van de film, nadat de filmmakers met zijn vrouw hadden gesproken.

"Zij vertelde dat ze op zoek was naar jonge vrouwen om seks te hebben met haar man", zegt ze in Met het Oog op Morgen. "Ik trok toen een beetje een vies gezicht, maar naarmate de avond vorderde en ze meer over hun huwelijk vertelde, raakte ik toch benieuwd."

Volgens Van Rooijen wilde Houellebecq meewerken omdat hij het leuk vond om voor de camera te staan. "Hij wilde aandacht en gezien worden, en zijn vrouw ook."

'Spel gespeeld'

Producent van de film Stefan Ruitenbeek zegt dat er door zowel Houellebecq als de filmmakers een spel is gespeeld. "Je kunt het in het negatieve trekken vanwege de rechtszaken, maar natuurlijk is het een spel als je gaat filmen. Dan gaat het over gezien willen worden, en wat wil je wel en wat niet laten zien. Misschien wil je ook wel dat iemand iets ontdekt wanneer die naar je kijkt, en dat is ook spannend."

Van Rooijen noemt het gedrag van de schrijver en diens vrouw "fascinerend". "Ik heb nog nooit zulke slechte mensen ontmoet. Mensen die je in hun hol en in hun duistere huwelijk trekken en dan ook bijna willen vernietigen."

Ruitenbeek is wat minder hard in zijn oordeel. "Jini voelt zich misschien belazerd, omdat ze afspraken hebben gemaakt. Die trekt hij dan terug nadat ze seks hebben gehad. Het genot van mij als filmmaker is dat ik van alles een film kan maken, over de bewegingen die hij nu maakt. Dat is gewoon een onderwerp voor mij."

Het is niet bekend wanneer de film wordt uitgebracht. Ook een definitieve naam voor de film is er nog niet, zeggen de makers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl