Groots onthaal met primeurs voor koning Charles in Duitsland
Er zullen niet twee paarden voor hem klaarstaan. Zoiets was alleen voor zijn moeder koningin Elizabeth weggelegd. Maar koning Charles mag morgen wel als eerste monarch de Duitse Bondsdag toespreken. Het toont hoe belangrijk de Britse koning en de Duitse bondspresident hun onderlinge relatie vinden.
Charles' bezoek aan Duitsland, dat vandaag begint, is zijn eerste officiële staatsbezoek als koning. Eigenlijk zou hij eerst Frankrijk bezoeken, maar dat bezoek werd vanwege de onrust in het land afgezegd.
De reis wordt gezien als kans om de banden tussen het VK en de EU aan te halen na de rumoerig verlopen Brexit. De Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier omschreef het bezoek van Charles als een Europees gebaar.
De wens om eenheid te tonen heeft ook te maken met de oorlog in Oekraïne, zegt de Duitse koningshuisdeskundige en journalist Julia Melchior. "Dat blijkt ook uit het programma voor komende dagen." De staatshoofden gaan langs bij een aankomstcentrum voor Oekraïense vluchtelingen en bij een Duits-Brits bataljon dat gespecialiseerd is in het bouwen van mobiele bruggen.
Iconische locatie
Het onthaal voor Charles en zijn vrouw Camilla is opvallend groots. Vanmiddag worden ze op het vliegveld met 21 saluutschoten begroet. Eenmaal in Berlijn volgt een militair eerbetoon bij de Brandenburger Tor, de iconische poort naar de binnenstad. Een unicum: tot nu toe vond de ontvangst van eregasten altijd plaats op Schloss Bellevue, de ambtswoning van de president.
Koningin Elizabeth stond in 1965, tijdens haar eerste bezoek aan Duitsland na de oorlog, voor de poort toen die nog onderdeel was van de Muur die Oost- van West-Berlijn scheidde. In 1992, na de val van de Muur, kwam ze terug en liep ze met haar man Philip door de poort. Nu worden Charles en Camilla er met militaire eer ontvangen. Journalist Melchior noemt het "een zeer groot symbool van eenheid".
Duitse liefde voor het koningshuis
De plek heeft ook praktische voordelen: er is plaats voor meer toeschouwers, zo'n 1500 mensen. Het Britse koningshuis is populair in Duitsland. Melchior legt uit dat de Britse koninklijke familiestamboom voor een belangrijk deel in feite Duits is: "Charles heeft zowel aan zijn moeders als aan zijn vaders kant Duitse wortels. Hij spreekt ook goed Duits."
Het zal morgen te horen zijn als hij als eerste monarch de Bondsdag toespreekt. Zijn moeder wilde dit in 1992 al doen, maar volgens weekblad Der Spiegel ging de toenmalige bondskanselier Kohl daar persoonlijk voor liggen, omdat in zijn ogen de Britten de eenwording van Duitsland geremd hadden.
Overigens is er ook kritiek op de speech van Charles. "Niet gekozen, niets gepresteerd, alleen in de 'juiste' familie geboren", schreef Linke-parlementariër Jan Korte op Twitter.
De Duitse pers is al weken in de ban van het staatsbezoek. Weekblad Der Spiegel vond bijvoorbeeld in de archieven stukken met nooit eerder vrijgegeven details over eerdere staatsbezoeken.
Zo 'bestelde' de paardenminnende koningin Elizabeth bij haar bezoek aan Bonn in 1978 twee paarden: een bruine Holsteiner van 167 tot 169 centimeter ("niet te licht, zeker niet te donker") en een schimmel van 166 tot 168 centimeter ("zo mogelijk wit, in elk geval niet vies grijs"). Kosten: omgerekend 60.000 euro.
De schatkistbewaarders protesteerden, maar de bondspresident zette door. Hij wilde het bezoek "voor beide partijen zo aangenaam mogelijk maken".
Het cadeau voor Charles is naar verwachting een stuk bescheidener. Wel is het programma toegesneden op zijn interesses: zo wacht er een bezoek aan een dorp dat volledig draait om duurzaamheid en biologische boerderijen.