NOS Nieuws

Wekdienst 29/3: Statenleden geïnstalleerd en koning Charles bezoekt Duitsland

Goedemorgen! In de twaalf provincies worden vandaag de nieuw gekozen Statenleden geïnstalleerd. En Duitsland heeft de eer als eerste land koning Charles te mogen verwelkomen. Eigenlijk zou Frankrijk die eer te beurt vallen, maar vanwege de grootschalige pensioenprotesten in dat land heeft de Britse vorst zijn bezoek uitgesteld.

Eerst het weer: de bewolking overheerst, maar het is lange tijd droog. In de loop van de middag volgt vanuit het zuidwesten wat regen. Met 13 tot 16 graden is het zacht voor eind maart.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de twaalf provincies worden de nieuwgekozen Statenleden geïnstalleerd. Eind mei kiezen de Provinciale Staten de leden van de nieuwe Eerste Kamer.
  • De rechtbank Noord-Holland doet uitspraak in een zaak van 19 vrouwen tegen kerkgenootschappen van de congregatie De Goede Herder. Ze zouden als jonge meisjes dwangarbeid hebben moeten verrichten.
  • Koning Charles brengt een bezoek aan Duitsland. Het is zijn eerste buitenlandse bezoek. Een eerder gepland bezoek aan Frankrijk ging niet door vanwege de demonstraties daar.

Wat heb je gemist?

Bewakers in het Mexicaanse detentiecentrum waar maandag door een brand zeker 40 migranten omkwamen, lijken niets te hebben gedaan om de gedetineerden in veiligheid te brengen. Op bewakingsbeelden is te zien dat twee bewakers bij het uitbreken van de brand heen en weer lopen en er uiteindelijk vandoor gaan.

De brand brak uit in een detentiecentrum van de Mexicaanse immigratiedienst in de grensstad Ciudad Juárez. Daar werden volgens de dienst 68 mannen vastgehouden. De slachtoffers komen uit Guatemala, Honduras, El Salvador, Venezuela, Colombia en Ecuador.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In het Science Museum Nemo is dinsdag een 'mammoetbal' gepresenteerd. Deze bal, gemaakt van gekweekt mammoetvlees, is zachtjes gegaard in de oven en bewerkt met een gasbrander voor een bruine kleur. De makers willen met de bal laten zien dat het mogelijk is om vlees te eten zonder hiervoor miljoenen dieren te slachten.

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl