herstelwerkzaamheden van het spoor bij Esch
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Treinen tussen Den Bosch en Eindhoven rijden weer vanaf morgen

De treinen tussen Den Bosch en Eindhoven gaan morgenochtend na acht dagen weer rijden. De dassen die onder het spoor een burcht hadden gemaakt zijn verhuisd en het spoor is hersteld, meldt spoorbeheerder ProRail. Het goederenvervoer kan vanavond al rijden.

Sinds vorige week dinsdag rijden er tussen Boxtel en Den Bosch geen treinen omdat er onder het spoor bij het dorp Esch dassenburchten waren ontdekt. Omdat de dassen onder het spoor hadden gegraven, bestond het gevaar dat de rails verzakten. Gisteren meldde ProRail dat er ook burchten zijn ontdekt bij Vught, op hetzelfde traject.

Dassen zijn een beschermde diersoort, wat betekent dat de dieren niet zomaar gedood, gevangen of verplaatst mogen worden. Voordat ProRail het spoor kon herstellen, moest het toestemming krijgen van bevoegd gezag. Later ontdekte ProRail bij Vught dat de gangen daar niet waren gegraven door een das, maar door een bever. Deze soort is ook beschermd.

Geen dieren gevonden

De afgelopen dagen zijn in Esch de burchten uitgegraven, zijn de holen dichtgemaakt en is het talud hersteld. Ook de burchten in Vught zijn vandaag afgesloten. "We zijn bezig met de afronding van de werkzaamheden. We leggen bijvoorbeeld een graafwerend gaaswerk om te voorkomen dat de das terugkeert", meldt de spoorbeheerder.

Zowel in Esch als Vught zijn overigens geen dieren gevonden, meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk hebben de dassen intussen zelf een andere plek gevonden. Ook zijn er geen bevers gezien. "Anders waren we gestopt met de werkzaamheden, net als bij de das", aldus ProRail.

Later vandaag worden de sporen weer vrijgegeven. Treinverkeer is dan weer mogelijk. Hierdoor kan de dienstregeling voor treinreizigers morgenochtend worden opgestart. Goederenvervoer kan vanaf vanavond rijden.

Friese dassen

Ook bij het Friese Molkwerum hebben dassen gegraven onder het spoor, waardoor het treinverkeer op het traject Leeuwarden-Stavoren sinds 13 maart stilligt; er rijden voorlopig geen treinen tussen Workum en Stavoren.

De situatie in Friesland is anders dan in Brabant, zegt woordvoerder Aldert Baas van ProRail. "We zijn al even bezig in Friesland, omdat we daar de das uit zichzelf willen laten vertrekken." Dat probeert de spoorbeheerder door hekwerk op de spoordijk aan te brengen en kleppen te zetten op de gegraven dassenburchten. "Zo kan de das er wel uit, maar niet meer in", legt Baas uit.

Daarnaast krijgt de das naast het spoor een kunstburcht. "Dat nieuwe huis moeten ze zelf ontdekken en daarom willen we iedereen oproepen om de komende week de nieuwe plek met rust te laten, zodat de dassen in alle rust hun nieuwe stek eigen kunnen maken."

Er moet in Friesland 150 meter spoor afgegraven en opnieuw aangelegd worden. Die werkzaamheden duren tot 23 april. Vanaf 24 april rijden op dat traject weer treinen. Tot die tijd kunnen reizigers gebruik maken van bussen.

Meer weten over de das? Swipe dan door de onderstaande afbeeldingen:

  • NOS/Stijn Postmus
  • NOS/Stijn Postmus
  • NOS/Stijn Postmus
  • NOS/Stijn Postmus

Advertentie via Ster.nl