NOS Nieuws

Akkoord over cao ziekenhuizen, stakingen van de baan

Voor de ruim 200.000 zorgmedewerkers in ziekenhuizen en revalidatiecentra is een cao-akkoord bereikt. De vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn het in principe eens over loonsverhogingen en manieren om de werkdruk te verminderen. Een aangekondigde staking van zorgmedewerkers in april gaat daarom niet door.

De komende twee jaar krijgt een groot deel van het zorgpersoneel er in totaal 15 procent salaris bij. Dat gaat in stappen: met terugwerkende kracht gaat het salaris per 1 februari 5 procent omhoog en per 1 december nogmaals met 5 procent. Per 1 juni 2024 gaan werknemers met de laagste lonen er wederom 5 procent op vooruit, werknemers in de hogere schalen krijgen dan 2 procent en 180 euro. De reiskostenvergoeding gaat omhoog van 8 naar 16 cent per kilometer.

Als de koopkrachtontwikkeling over 2024 erg tegenvalt, gaan de vakbonden en werkgevers opnieuw met elkaar in overleg.

Betere positie vaste medewerkers

In de nieuwe cao zijn daarnaast veel afspraken gemaakt over het aanpakken van de hoge werkdruk en het verbeteren van de positie van vaste medewerkers. De vergoeding voor bereikbaarheidsdiensten gaat omhoog, en medewerkers die zo'n dienst draaien kunnen kiezen of ze uitbetaald willen worden in geld of vrije tijd. Medewerkers krijgen meer zeggenschap over hun rooster en vakanties. Ook krijgen mensen in vaste dienst de eerste keuze bij de invulling van diensten en roosters.

"De werkdruk en steeds wisselende roosters zijn de belangrijkste redenen waarom werknemers vertrekken uit de ziekenhuizen. Daarom hebben we hier stevig op ingezet. Met deze afspraken maken we hierin echt stappen", zegt CNV-onderhandelaar Joost Veldt.

'Niet wachten op nieuwe acties'

Ziekenhuismedewerkers draaiden deze maand al eens uit protest een zondagsdienst op een donderdag. Dat hield in dat alleen spoedeisende hulp verleend werd. Voor komende maand was nog zo'n actie aangekondigd.

"We hebben onze verantwoordelijkheid genomen", zegt NVZ-woordvoerder Wouter van der Horst. "We konden niet wachten op nieuwe acties waardoor de patiënt schade lijdt. Dat is voor niemand verstandig, ook niet voor de medewerkers die we deze structurele loonsverhoging echt gunnen."

De NVZ blijft naar eigen zeggen wel bezorgd, vanwege de kosten van de "dure" cao. "We vinden nog steeds dat de overheid en de zorgverzekeraars samen met ons verantwoordelijkheid moeten nemen om dit te bekostigen."

Vakbondsleden en leden van de NVZ moeten nog over het principeakkoord stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl