NOS Wielrennen

Nederlandse wielerkoersen kunnen niet doorgaan wegens tekort aan motoragenten

Een nog onbekend aantal wielerwedstrijden in Nederland kan dit jaar geen doorgang vinden door een besluit van de politie. Wegens personeelstekorten wil de nationale politie geen motoragenten meer inzetten voor het bewaken van de veiligheid op wielerparcoursen.

Wielerbond KNWU meldt in een verklaring "overvallen" te zijn door het "abrupte" besluit. Bovendien wordt de politie "onbehoorlijk bestuur" verweten, omdat de wielerbond pas tijdens het lopende seizoen geïnformeerd is.

Er zullen niet alleen koersen verdwijnen, andere wedstrijden zullen een nieuwe datum moeten vinden of het parcours inkorten naar bijvoorbeeld een aantal omlopen op een afgesloten circuit. Om welke koersen het precies gaat is niet bekend.

Een motoragent bij de afzetting van een wielerparcours

De KNWU hoopt dat de inzet van motoragenten toch gecontinueerd kan worden. Daarnaast doet de bond een oproep aan het ministerie voor Veiligheid en Justitie om versnelling van een pilot voor de opleiding van vrijwillige motorrijders.

Sinds 2018 zijn er op verzoek van de politie al aanpassingen gedaan aan de wielerkalender. Daardoor is het aantal koersen afgenomen en worden sommige wedstrijden op een afgesloten omloop gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl