Wim de Bie in 2010
NOS Nieuws

Televisiemaker Wim de Bie (83) overleden

Televisiemaker Wim de Bie is op 83-jarige leeftijd overleden. Zijn omroep VPRO meldt dat hij vandaag thuis in Den Haag overleed in het bijzijn van familie. Hij was al langere tijd ernstig ziek.

"Hij was een satiricus en zijn observaties waren scherp, gevat en ironisch, maar nooit cynisch of grof. Wel vooruitziend", schrijft de VPRO. "Wat Wim de Bie voor onze omroep heeft betekend, als onderdeel van het duo Van Kooten en De Bie en als zelfstandig programmamaker, kan niet worden overschat. Ook herdenken wij een zeer aimabele collega."

De naam van Wim de Bie is onlosmakelijk verbonden met die van Kees van Kooten, met wie hij jarenlang een duo vormde op radio en televisie. Samen maakten ze programma's als de Klisjeemannetjes, Het Simplisties Verbond, Koot en Bie en Keek op de Week, waarin ze commentaar gaven op het nieuws.

Gevoel voor de tijdsgeest

Daarbij maakten ze regelmatig gebruik van typetjes, zoals de door De Bie gespeelde verlegen en wat angstige meneer Foppe, kluizenaar Walter de Rochebrune, vakbondsleider Aad van der Naad, de alcoholische zwerver Dirk en Tedje van Es uit het duo Jacobse en Van Es van De Tegenpartij.

Het duo verrijkte de Nederlandse taal met woorden als 'regelneef' en 'doemdenken' en uitdrukkingen als 'mozes kriebel', 'hou je d'r buiten, Cock' en 'op hun pik getrapt'. Voor hun werk ontvingen ze twee keer de Zilveren Nipkowschijf en een Ere-Nipkowschijf.

Van Kooten en De Bie werden alom geprezen voor de manier waarop ze de tijdsgeest wisten te schetsen. Niet zelden had hun satire voorspellende waarde. Het populisme van hun 'vrije jongens' Jacobse en Van Es had volgens De Bie bijvoorbeeld "breed navolging gekregen".

Van Kooten en De Bie als Jacobse en Van Es, en andere typetjes:

  • ANP
    Kees van Kooten en Wim de Bie als Jacobse en Van Es
  • ANP
    Kees van Kooten en Wim de Bie als het Simplisties Verbond
  • ANP
    Kees van Kooten en Wim de Bie als de zusjes Veenendaal

Vorige week was het 25 jaar geleden dat het duo hun tv-afscheid aankondigde: op 22 maart 1998 maakten de twee bekend te stoppen. Daarmee kwam een einde aan een samenwerking die 35 jaar duurde.

Naast zijn werk met Van Kooten schreef De Bie negen romans en verhalenbundels en maakte hij als zanger vier solo-cd's. Sinds de millenniumwisseling was hij vooral actief op internet. Zo had hij als een van de eersten een eigen weblog en deed hij veel op Twitter.

De VPRO zendt vanavond een eerbetoon uit, op NPO 1 na het late NOS Journaal en op NPO 2 na Nieuwsuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl