Avondtafereel in het centrum van de Libanese hoofdstad Beiroet
NOS NieuwsAangepast

Nog meer chaos in Libanon: zomertijd maand uitgesteld

In Libanon dreigt grote verwarring nu op het laatste moment is besloten om de zomertijd uit te stellen. De klok gaat niet vannacht een uur vooruit, maar pas op 21 april. Dat heeft premier Najib Mikati gisteren bekendgemaakt.

Mikati noemt het uitstellen van de zomertijd een "uitzondering" die alleen dit jaar van toepassing is. Een officiële verklaring voor het uitstel werd niet gegeven.

Veel Libanezen redeneren dat het geen toeval kan zijn dat de 'nieuwe' zomertijd pas ingaat als de ramadan net voorbij is. Door langer vast te houden aan de wintertijd is het eerder donker en kunnen mensen een uur eerder stoppen met vasten.

Vluchten naar voren gehaald

Het besluit leidt tot consternatie in het land. De tijdsaanduiding op computers, telefoons en andere apparatuur zal vannacht gewoon overgaan op de zomertijd, zoals in Europa. Met alle verwarring van dien.

En niet iedereen gaat mee in het besluit van de premier. Scholen, bedrijven en religieuze instellingen sturen mailtjes rond om aan te geven welke tijd ze de komende maand zullen aanhouden. De nationale luchthaven haalt alle vertrekkende vluchten een uur naar voren, zodat ze op de oorspronkelijke tijd de lucht in kunnen en er geen vertragingen ontstaan voor overstappende passagiers. Een aantal televisiestations - die vanwege de grote Libanese diaspora veel internationale kijkers hebben - zegt vanaf morgen de zomertijd aan te houden.

Het lijkt er daarom op dat Libanon vanaf morgen twee verschillende tijdszones heeft. In een land met veel verschillende religieuze gemeenschappen zorgt die verwarrende situatie inmiddels voor sektarische spanningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl