Nelson Piquet in 2015
NOS Sport

Bijna miljoen euro boete voor Nelson Piquet, schoonvader Verstappen, na racistische opmerking

De Braziliaanse oud-coureur Nelson Piquet, drievoudig wereldkampioen in de Formule 1, heeft van een Braziliaanse rechtbank een boete van 5 miljoen Braziliaanse real (bijna 900.000 euro) gekregen voor racistische opmerkingen over Lewis Hamilton.

Dat geld gaat naar fondsen die zich inzetten voor gelijkheid en inclusiviteit. Vier mensenrechtenorganisaties hadden de 70-jarige Piquet aangeklaagd. Piquet is vader van de vriendin van Max Verstappen.

Opmerking over Hamilton

Piquet maakte beledigende opmerkingen over Hamilton in een podcast die in november 2021 werd opgenomen, maar pas vorig jaar zomer naar buiten kwam.

De Braziliaan noemde Hamilton neerbuigend een 'neguinho', letterlijk vertaald 'zwartje'. Het gesprek ging over een een zware crash van Verstappen in Silverstone in 2021, toen hij na een botsing met Hamilton hard in de bandenstapels eindigde. Verstappen moest zelfs voor onderzoek naar het ziekenhuis.

Piquet ontkende dat zijn taalgebruik te maken had met de huidskleur van Hamilton en schreef in een verklaring dat hij nooit de intentie had iemand te beledigen.

"Ik ken Nelson goed en heb al heel wat tijd met hem doorgebracht en hij is absoluut geen racist", zei Verstappen toen de zaak afgelopen zomer naar buiten kwam. "Hij is een aardige en relaxte kerel, maar hij had dat woord niet moeten gebruiken. Het is beledigend en zeker in de huidige tijd kan dat echt niet meer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl