NOS Nieuws

Wekdienst 25/3: Actie Extinction Rebellion op Eindhoven Airport • Zomertijd gaat in

Goedemorgen! Een aangekondigde actie op Eindhoven Airport van klimaatactiegroep Extinction Rebellion kan gevolgen hebben voor reizigers. Verder gaan Cubanen dit weekend naar de stembus en gaat komende nacht de zomertijd in.

Eerst het weer: het waait vandaag behoorlijk en er trekken enkele buien over het land, soms met onweer of hagel. Tussendoor breekt de zon door, bij een temperatuur van 10 tot 13 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Klimaatactiegroep Extinction Rebellion heeft een actie gepland op Eindhoven Airport. Het is nog niet zeker of vluchten kunnen doorgaan. Eerder waarschuwde de luchthaven al dat het niet zeker is of het mogelijk is van en naar het vliegveld te komen.
  • Cubanen mogen dit weekend naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. De keuze is beperkt in de communistische staat. Er zijn 470 kandidaten voor 470 posities en er is geen oppositie.
  • Wat is er gebeurd met Walter Heinrich, de eerste commandant van Kamp Amersfoort? Lang werd gedacht dat Heinrich zijn straf had ontlopen en in anonimiteit verder leefde na de oorlog. Maar een historicus van Kamp Amersfoort is nu overtuigd van een ander scenario, is te horen in de podcast De Verdwenen SS'er waarvan vandaag nieuwe afleveringen verschijnen.
  • En de zomertijd gaat komende nacht in. Om 02.00 uur gaat de klok een uurtje vooruit.

Wat heb je gemist?

Een automobilist heeft gisteravond in IJmuiden een vrouw en haar hond doodgereden. De bestuurder van de betrokken auto ging er na de aanrijding vandoor.

Enige tijd later meldden zich drie mensen op het politiebureau, zij zijn aangehouden en hun rol wordt onderzocht. De politie heeft hun auto in beslag genomen.

Anders nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Het verhaal van Filippo Bernardini leest als een roman. En juist dat is wat de 30-jarige Britse Italiaan in grote problemen bracht: hij deed zich jarenlang voor als medewerker van uitgeverijen, en wist op die manier vele manuscripten in handen te krijgen van nog niet gepubliceerde boeken. Vannacht werd duidelijk dat hij daarvoor niet terug de cel in hoeft. Wel moet hij 88.000 euro schadevergoeding betalen en wordt hij de VS uitgezet.

Bernardini zegt spijt te hebben van zijn daden, die voortkwamen uit een obsessieve liefde voor boeken. Uiteindelijk zal hij zichzelf het meest straffen, aldus de Britse Italiaan:

"De wrede ironie is dat ik voortaan elke keer als ik een boek opensla, aan mijn wandaden herinnerd word."

Filippo Bernardini

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl