NOS Voetbal

België wint door hattrick Lukaku van Zweden, assist PSV'er Bakayoko bij debuut

Bekijk de samenvatting van Zweden - België

Het verjongde België van de nieuwe bondscoach Domenico Tedesco heeft in de EK-kwalificatie vrij eenvoudig afgerekend met Zweden: 0-3. De doelpunten werden gemaakt door Romelu Lukaku en een van die goals werd knap voorbereid door PSV'er en debutant Johan Bakayoko.

Na het mislukte WK in Qatar namen oudgedienden als Toby Alderweireld en Eden Hazard afscheid van de Belgische nationale ploeg. Axel Witsel en Dries Mertens werden door Tedesco gepasseerd.

Bij zijn aantreden beloofde Tedesco voetbal in een hoog tempo, gespeeld door een frisse selectie. Tegen Zweden lukte dat eerste nog niet echt, maar wisten meerdere jonge spelers wel uit te blinken.

Lukebakio niet te stoppen

Het gemakkelijkst voetbalden de Belgen over de rechterflank, waar Kevin de Bruyne en Dodi Lukebakio elkaar vaak vonden.

Hertha Berlin-aanvaller Lukebakio, die vorig jaar bij zijn debuut voor 'De Rode Duivels' met een omhaal scoorde tegen Oranje, was een plaag voor de Zweedse defensie.

De opgefriste selectie van België, met links op de eerste rij uitblinker Dodi Lukebakio

In het eerste half uur kon Zweden, met de teruggekeerde Zlatan Ibrahimovic op de bank, nog goed meekomen en creëerde de thuisploeg via Dejan Kulusevski zelfs een uitstekende kans. Verdediger Wout Faes kon de bal nog nét van de lijn halen.

Maar na 37 minuten gaf de individuele klasse van de Belgen de doorslag. Lukebakio dreigde, dribbelde en gaf voor op Lukaku, die de bal met zijn hoofd in de verre hoek liet verdwijnen.

Glansrol Bakayoko

De 0-1 deed de Belgen goed, want het veldspel werd steeds soepeler. Op het middenveld zette Amadou Onana de lijnen uit, spelend op de plek waar Witsel jarenlang een zekerheidje was.

Even na rust sloeg Lukaku voor de tweede keer toe. Een corner werd kort genomen, Lukebakio passeerde maar weer eens een verdediger en gaf voor, waarna de spits van Internazionale eenvoudig binnen kon tikken (0-2).

Bekijk hieronder de stand in poule F, de groep van België, E en G:

  • NOS
    De stand in poule F
  • NOS
    De stand in poule E
  • NOS
    De stand in poule G

Een half uur voor tijd loste Bakayoko Lukebakio af. Nog geen kwartier later had hij zijn eerste assist als international al gegeven. Bakayoko vloog er aan de rechterkant langs en bediende Lukaku, die zijn hattrick moeiteloos vervolmaakte (0-3).

Zo waren de drie punten voor de Belgen. Daar kon zelfs invaller Ibrahimovic - het zelfbenoemde verleden, heden en toekomst van het Zweedse voetbal - niets aan veranderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl